Alla ämnen
Pellets

Kompromisslös hytt och små pressar på Agritechnica

Kompromisslös hytt och små pressar på Agritechnica
Jenz nya självgående flishugg Hackthor premiärvisades på Agritechnica. Foto: Torbjörn Esping

En helt ny hytt till Jenz flishugg, och en rad leverantörer av pelletspressar var bland det som fick Bioenergis reporter Torbjörn Esping att stanna till i montrar på den enorma mässan Agritechnica, 12-18 november 2023, i Hannover.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Efter en inställd mässa på grund av pandemin lockade den stora mässan Agritechnica i november en rekordpublik.

Hallarna med energiteknik var kanske inte förstahandsvalet för den stora massan lantbrukare, men för intresserade av bioenergiteknik fanns det några intressanta montrar.

Frederik Köster från Lipro Energy GmbH & Co besöker mässan.

Jenz satsar på ny hytt

Jenz nya självgående flishugg Hackthor ådrog sig mycket intresse. Egentligen är det ingenting nytt med själva huggen. Nyheten är att Jenz under flera år utvecklat en egen hytt till huggen, som premiärvisades på mässan.

Tidigare har föraren fått sitta i en hytt från lastbilstillverkaren Man eller från traktortillverkaren Claas. Hytter som inte varit helt perfekta för flisning. I lastbilshytten har man fått byta säte och titta ut genom bakrutan.

I skördetröskhytten på Cobra-modellen har man inte suttit precis i mitten maskinen, och sikten har inte varit perfekt. Särskilt har taket skymt sikten när man kranar riset högt.

Jenz nya självgående flishugg Hackthor premiärvisades på Agritechnica. Foto: Torbjörn Esping

– Det har varit okej, men det är inte den bästa arbetsmiljön för huggbilsföraren. Och det är skälet till slogan för den nya huggbilen Hackthor: noll kompromisser, säger Gesa Hammon på Jenz.

Relaxhörna med kaffemaskin

I den nya hytten, som kan hissas upp till ögonhöjd på 4,7 meter, finns det gott om plats.

Balken höger bak i hytten är flyttad och hörnet är ett rundat glas, så att ingenting ska skymma sikten. I hytten finns tre zoner. Dels framåt när man kör runt med ekipaget på vägarna. Dels bakåt när man flisar, skärmen är större och har 10 programmerbara knappar för snabbkommando.

Själva körningen tar enligt Jenz mycket kortare tid än man tror, så mycket fokus har lagts på komforten för föraren under vänte- och vilotiderna. Den tredje zonen i hytten är en relaxhörna där det finns kaffekokare, mikrovågsugn, kylskåp och en flasköppnare. Hytten har dessutom mysbelysning och bra ljudsystem.

– Du behöver inte lämna hytten på hela dagen och det är bekvämt för dig när du jobbar 12 timmar i skogen, inte träffar någon och inte kan gå på någon restaurang för varm mat.

Jens nya huggbil Hackthor är tänkt att komma ut på marknaden 2025.

Ny version av polsk brikettmaskin

På Agritechnica fanns flera utställare som visade relativt småskalig teknik för att pressa pellets eller briketter. Ofta av halm och för ströändamål i ladugårdar. Polska Asket visade en ny version av sitt Biomasser-set som nu fått flera automatiska inställningar.

I setet ingår dels en balrivare som hackar halmen i bitar på fem centimeter, dels en eller flera brikettpressar, som var och en skruvar samman 160 kilo briketter i timmen. De runda brikettkolvarna matas sedan ut på lång snabelliknande stabilisatorer innan de faller av i lämpliga längder.

Den nya brikettmaskinen Biomasser har en del automatiska funktioner. Foto: Torbjörn Esping

Maskinen används sedan flera år av Glommers Mijöenergi i norrbottniska Glommersträsk. Från början var tanken att göra briketter för eldning av rörflen, men nu är inriktningen att ta fram ett hygieniserat strömedel för hästar och andra djur med varumärket Klimatströ.

Rörflensströ ersätter därmed till exempel sågspån i stallet, sågspån som i stället kan bli vanliga bränslepellets.

Svårt konkurrera med brunkol

Barbara Pokrzywa som driver företaget Asket tillsammans med sin far, som uppfunnit maskinen, berättar att de själva använder halmbriketter för att värma huset och verkstaden i Poznan.

– Vi såg en ökad efterfrågan för den här energilösningen under energikrisen. Det var hemskt men för oss var det fantastiskt, säger hon, men konstaterar att människor i hög grad gått tillbaka till att elda brunkolsbriketter.

Mindre fabrik för halmpellets

Tyska Himel visade ett system för en småskalig, men ändå kommersiell anläggning som gör att stora gårdar kan ha en lite pelletsfabrik. Från balrivare transporteras halmen via en kvarn till pelletpressen, som kan göra ett ton i timmen.

Martin Hirlinger, på Himel. Foto: Torbjörn Esping

Pelletsen går att elda, men också här är det främsta syftet att sälja strömedel till hästägare. Systemet går på motsvarande 400 000 euro.

– Priset på strömedel som pellets är omkring 280 euros per ton. Det är bra, säger Martin Hirlinger på Himmel.

Snygg press för 70 000 euro

Den snyggaste pressen visade det sydtyska företaget Ecokraft. Den gröna lillla pelletpressen LP har touchdisplay, en 22 kW elmotor och en produktion på uppåt 600 kilo träpellets i timmen. Och det går snabbt att byta några delar för att byta till andra material.

– Vi har kunder som är stora skogsägare som producerar pellets för eget energibehov och för att sälja, lantbrukare som producerar pellets för strö och företag som vill pelletera i återvinningen, till exempel plats som sedan kan extruderas igen, säger Kurt Fischer, vd på Ecokraft om pressen som bara den kostar 70 000 euro.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy