Alla ämnen
Biodrivmedel

Kraftigt ökad utbyggnad för produktion av biodrivmedel 2023 och 2024

Kraftigt ökad utbyggnad för produktion av biodrivmedel 2023 och 2024
Södra Cell Bioproducts Metanolfabrik vid Södra i Mönsterås. Foto: Linus Sandvide, Lindmark & Partner Södra Cell Bioproducts' biomethanol plant at Södra's mill in Mönsterås

Den sammanlagda befintliga och planerade kapaciteten fram till år 2030 har ökat från 43 TWh till 54 TWh. Redan nu bygger St1 och Preem nya stora produktionsenheten som ska tas i drift de närmast två åren. Det visar tidningen Bioenergis uppdaterade översikt.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Produktionskapacitet i drift är oförändrad 8,6 TWh jämfört med den senaste översikten i maj 2022. Kapacitet som håller på att byggas har ökat från 3,3 till 11,7 i och med att Preem startat byggandet av en ny stor enhet.

Planerad känd utbyggnad av kapacitet fram till 2030 har ökat från 31,5 till 33,9 TWh även sedan Preems projekt i Lysekil har gått från planeringsfas till byggfas. Det beror på att Preem nu redovisar siffror för kapaciteten för ytterligare ett planerat projekt i Lysekil – som tidigare varit på gång men inte redovisats i Bioenergis översikt.

Nytt projekt i översikten är också Liquid Winds projekt i Sundsvall som beräknas tillföra ungefär 0,6 TWh drivmedel från 2026. Här följer några ändringar och kommentarer kring utvecklingen sedan våren 2022:

Sekab

Sekab arbetar med att kommersialisera sin teknik för att göra etanol från exempelvis sågspån. Arbetet pågår på flera fronter till exempel i Sverige och Finland.

Det tidigare kommunicerade projektet med målet att 2025 göra 78 000 ton etanol med mera baserat på sågspån i Örnsköldsvik har Sekab bett oss att ta bort ur översikten och ber att få komplettera med uppdaterad information framöver.

Liquid Wind

Liquid Wind har flyttat fram startår från 2024 till 2025 för anläggningen i Örnsköldsvik. Liquid Wind planerar nästa anläggning i Sundsvall i samarbete med Sundsvall Energi.

Den anläggningen planeras att bli dubbelt så stor som den i Örnsköldsvik och starten är planerad till 2026.

Ernst Express

Ernst Express har ett litet miniraff som ligger i malpåse, men kommer användas i ett EU-projekt under 2023, med rypsolja som råvara.

Pyrocell

Pyrocell fortsätter att leverera pyrolysolja som råvara till Preem.

– Efterfrågan från nya användningsområden för pyrolysolja är tydlig. Det vill säga aktörer söker gröna insatsråvaror men med helt nya applikationer. Pyrocells fokus är dock givetvis biodrivmedel i samarbete med Preem. Förutsättningarna är kortsiktigt påverkade i negativ riktning till följd av utspelen om ändrad reduktionsplikt, säger Pontus Friberg, ordförande i Pyrocell i en kommentar.

Preem

Preem är alltjämt den producent som har högst kapacitet idag, den aktör som bygger ut mest kapacitet och den som har störst planer på att bygga ut fram till 2030. Preem har gjort några små förändringar i sättet att redovisa. En stor ny planerad enhet har också tillkommit sedan i våren 2022.

Befintlig produktionskapacitet i Göteborg redovisas som 320 000 kubikmeter jämfört med 325 000 kubikmeter i våras. I Lysekil finns två enheter i drift med en sammanlagd kapacitet på 75 000 kubikmeter. En av dessa använder pyrolysolja från Pyrocell som råvara. Sammanlagd befintlig kapacitet för Preem i Göteborg och Lysekil är cirka 400 000 kubikmeter biodrivmedel per år.

Nu under byggnation

Två mindre nya enheter på vardera 50 000 ton i Lysekil som i våras redovisades under byggnation med startår 2023 har nu lagts ihop med den stora planerade anläggningen i Lysekil med startår 2024. Produktionskapaciteten uppges till 1 000 000 kubikmeter motsvarande cirka 8,9 TWh. En viktig skillnad jämfört med i våras är att den stora anläggning nu är under byggnation.

På planeringsstadiet har Preem sedan tidigare ny produktionskapacitet i Göteborg på 1 000 000 kubikmeter HVO och biojet per år. Men nu med ett mer flytande tidsintervall för startår 2025-2030 istället för 2026.

Nytt är en produktionsenhet med kapacitet på 1200 000 HVO och biobensin i Lysekil, med startår 2025-2030. Sammantaget ger detta en redovisad produktionskapacitet på 3 465 000 kubikmeter motsvarande cirka 33 TWh energi för Preem fram emot 2030.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy