Alla ämnen
Biokraft

Kungälv Energi satsar 180 miljoner kronor i ny flispanna med elproduktion

Kungälv Energi satsar 180 miljoner kronor i ny flispanna med elproduktion
Den nya produktionsanläggningen på Munkegärdeverket ska vara i drift kring årsskiftet 2023/2024. Foto: Kungälv Energi

Under vintern 2023/2024 beräknar Kungälv Energi att deras nya panna vid Munkegärdeverket ska vara i drift.

Satsningen på en ny skogsbränsleeldad hetvattenpanna ska öka Munkegärdeverkets totala kapacitet med 50 procent. Sedan tidigare har anläggningen två pannor som eldas med restprodukter från skogs- och trävaruindustrin.

Alla kontrakt är klara med entreprenörer och leverantörer i projektet. Under sommaren 2022 pågick markarbete med röjning, sprängning och rörförläggning. I december påbörjades gjutning av plattan till den nya anläggningen.

Flispannan levereras i april

Kungälv Energi har anlitat Jernforsen som leverantör av panna, bränslehantering, rökgasrening och övrig process. Flispannan tillsammans med rökgaskondensering kommer ha en värmeeffekt på 14 MW. Det kommer också installeras en reservpanna driven av bioolja på 10 MW.

ORC-turbinen kommer levereras av Againity och ha en eleffekt på cirka 500 kW. All processutrustning och panna kommer levereras i april 2023. Den totala prislappen för det nya kraftvärmeverket är 180 miljoner kronor.

En av anledningarna till att Kungälv Energi investerar i en ny panna är att kommunens invånarantal beräknas öka inom de närmaste 20 åren, vilket gör att behovet av en säker och trygg uppvärmning ökar.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy