Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Laddhybrider i kombination med E85 lanseras i Umeå och Örnsköldsvik

Miljöutvecklingsföretaget Ecosystem i Skandinavien lanserar nu via sitt dotterbolag Carstedts Bil ett antal laddhybrider i kombination med Etanol/E85.

När E85 används istället för bensin minskas de fossila koldioxidutsläppen med 50-75 procent beroende på etanolens ursprung. EU:s krav för 2021 med 95 gram koldioxid/kilometer innebär under en bils förväntade livstid (17 år/25000 mil) 24 ton fossilt koldioxid. En Ford Kuga laddhybrid som körs på svensk etanol ger två ton fossilt koldioxid på 25000 mil.

Ford Kuga laddhybrid E85
Ford Kuga laddhybrid E85 Ford Kuga laddhybrid E85

Över 100 000 konverterade fordon i Frankrike

De senaste två åren har i Frankrike konverterats över hundratusen bensindrivna bilar till etanolbilar med flexifuelteknik, vilka kan köras med valfri blandning av etanol och bensin. Under de senaste arton månaderna har Carstedts, i samarbete med Frankrikes ledande företag inom området, med teknikutveckling och biltester förfinat en konverteringslösning för att passa den norrländska vintern

Dispens i väntan på lagstiftning

I väntan på att svensk lagstiftning uppdateras avseende konvertering till etanolbilar har nu Carstedts fått dispens av Transportstyrelsen att omregistrera konverterade bensinbilar till etanolbilar, givet att de är konverterade på korrekt sätt enligt fransk-svenskt regelverk.

Nu lanserar Carstedts Bil inledningsvis följande laddhybrider i kombination med Etanol/E85: Ford Kuga laddhybrid, Mitsubishi Outlander laddhybrid, Ford Transit Custom laddhybrid, Ford Tourneo Laddhybrid och Ford Explorer laddhybrid. Nästa steg blir att erbjuda konvertering av såväl nya som begagnade bensinbilar.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy