Alla ämnen
Pellets

Låg investeringskostnad ger svarta siffror för Skånes största pelletsfabrik

Bioenergi har besökt Loarp Energi som ligger en bit från kusten mellan Landskrona och Helsingborg. Med både ny och begagnad utrustning har Loarp Energi byggt en pelletsfabrik med kapacitet att producera 20 000 ton pellets per år. Petter Krantz och Jörgen Mannheimer på Loarp Energi förklarar hur de har gått tillväga.

Andreas Rosenkvist, fabrikschef Loarp Energi, samt Petter Krantz, Wiveka Krantz, Carolina Mannheimer och Jörgen Mannheimer, ägare Loarp Energi.
Andreas Rosenkvist, fabrikschef Loarp Energi, samt Petter Krantz, Wiveka Krantz, Carolina Mannheimer och Jörgen Mannheimer, ägare Loarp Energi. Foto: Sofie Lindberg Andreas Rosenkvist, fabrikschef Loarp Energi, samt Petter Krantz, Wiveka Krantz, Carolina Mannheimer och Jörgen Mannheimer, ägare Loarp Energi.

– Ett av skälen till att vi kan klara att ha en lönsamhet är att vi har byggt en fabrik med kapacitet för 20 000 ton per år som borde kostat mer än 70 miljoner att bygga, men som har kostat oss en femtedel. Generellt är investeringsbehovet för att bygga en pelletsfabrik tre till fyra miljoner kronor per tusen årston. I Loarps fall landade investeringen på omkring 0,7 miljoner per tusen årston, säger Petter Krantz, vd på Loarp Energi.

Smarta lösningar

– Det finns ett stort värde i att Petter sedan flera generationer kommer från jordbrukssektorn där bönderna är vana att lösa problem på ett enkelt och billigt sätt, menar Jörgen.

– Vi kan testa olika saker, bygga om och förändra när det behövs. Maskinerna är inte nymålade när de kommer hit, men de har samma funktion. Vi är flexibla, vi kan hålla personalstyrkan nere och flytta personer mellan jordbruket och pelletsfabriken eftersom de har olika högsäsong, förklarar Petter Krantz.

Nytt och begagnat

Petter Krantz, delägare i Loarp Energi och ansvarig för hela den dagliga driften, både produktion och kundservice, sammanfattar hur pelletsfabriken har byggts upp.

– CPM-pressen kommer från den nedlagda pelletsfabriken i Ystad och var hyggligt ny, den var bara använd i fyra månader. Men den var inte fabriksny och vi behövde därför bara betala en mindre del av nypriset för den. Torken från Stela är den enda större komponent som vi köpt helt ny och betalat fullt pris för. Pannan från Vølund är begagnad och kostade ungefär en femtedel jämfört med en ny panna. Elevatorer och transportörer av tillräckligt hög kvalitet kostar en hel del. Mycket av den hanteringsutrustningen har vi lyckats köpa begagnad från Lantmännen. Vi har bytt ut vissa komponenter som motorer och slitdelar.

Köpte liten fabrik

Varken Petter eller Jörgen hade någon erfarenhet av pelletsproduktion innan 2012. Petter och Wiveka Krantz tog över Loarps Gård 2003. De har använt gårdens stora byggnader till olika aktiviteter under åren och varit öppna för olika verksamheter som kan komplettera jordbruket. När Dalsjö avvecklade sin pelletsfabrik 2012 uppstod en ny möjlighet. Petter och Wiveka startade Loarp Energi tillsammans med Carolina och Jörgen Mannheimer och köpte utrustningen från Dalsjö, som blev grunden till den nya fabriken. I de före detta svinhusen på Loarps Gård, som först byggts om till lager, byggdes med start i slutet av 2012 en ny pelletsfabrik.

– Dalsjö var en ganska liten fabrik och hade bra utrustning. Vi köpte bland annat två vandrande golv för råvaruhanteringen, dammfilter, packningslinje, silor med mera. Det var framförallt hanteringssystemet, de vandrande golven, som var värdefulla, förklarar Petter Krantz.

Erfarenheter

Vi hade ganska mycket problem när vi startade vår nya fabrik. Många säger att det tar flera år att få igång en ny fabrik. Jag i min enfald tänkte att det skulle fungera efter en månad, men det tog ett år innan allting fungerade som det skulle med kontinuerlig drift, säger Petter Krantz.

Under rundvandringen som tar oss genom hela fabriken, från råvarumottagningen till utlastningen av pelletssäckar på pallar och bulkutlastningen, förklarar Petter och Jörgen vilka tekniker och processlösningar de valt. Jag förstår att flera pelletsproducenter runt om i Sverige har varit generösa med att dela med sig av sina erfarenheter.

Fokus på kunderna

– I dag har Loarp Energi en automatiserad fabrik som producerar pellets dygnet runt med ett minimum av krav på övervakning. Alla delar i produktion och leverans sköts av styrsystem som larmar till webb eller mobil. Vi använder senaste tekniken i alla system för övervakning, säkerhet och brandbekämpning. Det gör att vi kan lägga huvuddelen av våra resurser på det allra viktigaste, kunderna. Vi tror att förklaringen till att bolaget vuxit och nått lönsamhet snabbt är att vi fokuserar på att göra det enklare för kunden. Allt från att vi personligen träffar kunderna i deras verksamhet så ofta vi kan och försöker förstå deras behov, till att vi bjuder in dem till fabriken och visar dem hur vi arbetar med till exempel kvalitet, berättar Jörgen Mannheimer, styrelseordförande i Loarp Energi.

Egen bulkbil

– Ett exempel på kundfokus är önskemålet om extremt korta leveranstider, som ledde till att vi i början av 2016 investerade i en egen bulkbil. Andra tjänster vi erbjuder är hjälp med service via våra partners, om en kund till exempel behöver hjälp med injusteringen av sin panna. Vi är ett familjeföretag med god förståelse för hur entreprenörer jobbar och därför vet vi vad vi ska göra för att vara en pålitlig snabbfotad leverantör. Alla fyra ägare i Loarp Energi är aktiva i verksamheten på olika sätt. En viktig del är också att vi försöker vara aktiva i det lokala näringslivet, sponsrar event, deltar i näringslivsdagar som ordnas runt om Skåne och hjälper därmed våra kunder att få ut budskapet om det positiva i att använda bioenergi, säger Jörgen Mannheimer.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 2-2016

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy