Alla ämnen
Biovärme

Likheter mellan fjärrvärme och rockmusik

Tanken slog mig när jag hörde tonerna av låten ”Age of Man”. Jag satt i bilen och började fundera på varför det amerikanska bandet Greta Van Fleet får så mycket skit på nätet. De har sålt bra med både fysiska skivor och digitalt. Låten ”Highway Tune”  har streamats nästan femtiosju miljoner gånger på Spotify.

G.V.F. påminner om ett Led Zeppelin, anno 2000-talet. En modernare variant av det ikoniska bandet och dess sound. Men på samma sätt som många gillar bandet, så får de även mycket kritik. De flesta hatare jämför hela tiden bandet med L.Z. och de blir alltså inte ”dömda” för sin egen musikproduktion, spelskicklighet, texter eller scenshow.

Vi i fjärrvärmebranschen slåss också med negativa kommentarer och fördomar som baseras på vad folk tror, eller har hört. Vi ser det klart och tydligt i de tre stora kundundersökningar Arvika Fjärrvärme genomförde 2012–2018. Fjärrvärme jämförs främst med värmepumpar.

De vanligaste ”sanningarna” och fördomarna vi lever med är:

  • Det är dyrt.
  • Man är fast för alltid i ett monopol.
  • Man får inte elda i kamin eller ha något annat tillskott.
  • Gammal teknik.
  • Med värmepump äger man sin egen utrustning. Man betalar till sig själv.

Det är dyrt. Mitt första svar är oftast en motfråga: ”Vad jämför du med? Inköp, öre per kWh?” och sedan ”Vad kostar det att värma upp din fastighet med fjärrvärme?”.

Man är fast i ett monopol. Det stämmer att vi är den enda leverantören av fjärrvärme i stan. På det sättet blir det monopol och inga andra aktörer levererar fjärrvärme, men det går när som helst att byta till ett annat uppvärmningssätt, med tre månaders uppsägningstid.

Annan värmekälla. Jo för tusan, släng in en kamin eller tänd en mysig brasa i en öppen spis. Du kan även köra fjärrvärme som spetsenergi. En perfekt kombination.

Gammal teknik. Vi har inga flashiga touchdisplayer, men vi styr med utegivare och kurva som de flesta andra styr- och reglerutrustningar. Man kan även komplementera med innegivare om man vill. Är du riktigt teknikintresserad kan du skaffa vår tjänst SMART VÄRME.

Äger sin utrustning. Helt riktigt. (Oftast äger väl banken den de första fem till åtta åren kanske.) Men jag brukar kontra med att då äger du även problemen. Som kund hos oss behöver du aldrig tänka på det. Vi äger fjärrvärmecentralen, vilket betyder att vi äger problemen och åtgärdar dem.

Men som avslutning; gällande priser.

Vi är inte det billigaste alternativet, det vet vi. Men vi är det bekväma alternativet. Men man får helt enkelt fråga sig vad man får för pengarna. Sen är inte småhus vår primära kundkategori. Vi är störst bland flerbostadshus, hotell och lokaler.

Men min önskan är att folk själva söker fakta. Kolla upp själv innan du väljer det ena eller det andra. Ska du ha fjärrvärme i Arvika kontaktar du mig, ska du köpa värmepump hoppas jag att du väljer den bästa på marknaden – en lokalproducerad värmepump från mina gamla kollegor på Thermia i Arvika. Ska du bedöma Greta Van Fleet, lyssna själv och se killarna som ett eget band och inte en pastisch på Led Zeppelin.

Text: Fredric Lönnfjord, Projektledare Energitjänster på Arvika Fjärrvärme


Denna krönika finns även att läsa i Bioenergi nr 4 – 2019 som går att läsa som e-tidning här

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy