Alla ämnen
Teknik & Utrustning

Linka Energy köper Jernforsen och startar nytt tätt samarbete

Linka Energy har med köpet säkrat tillgång till Jernforsens teknologi inom förbränning av oförädlade och fuktiga biobränslen. Jernforsen får tillgång till Linkas lösningar inom halmanläggningar samt kompakta mobila lösningar. Både Linka Energy och Jernforsen fortsätter som två självständiga företag.

Jernforsens verksamhet är huvudsakligen inriktad på anläggningar med effekt  från 4 MW upp till 35 MW inom fjärrvärme och industri. Linka Energy levererar anläggningar mellan 100 kW upp till 15 MW.

Brian Pedersen är vd för Linka Energy.
Brian Pedersen är vd för Linka Energy. Brian Pedersen är vd för Linka Energy.

– Vi får möjlighet att utvidga vårt nuvarande sortiment, med anläggningar upp till 35 MW, samt teknologi inom förbränning av returträ. Tillsammans stärker vi vår kompetens och teknologier, till gagn för våra kunder, berättar Brian Pedersen, vd på Linka Energy. På motsvarande sätt kommer Jernforsen att få glädje av Linkas lösningar inom halmanläggningar samt kompakta mobila lösningar.

Starkare position

De två företagens produktsortiment kompletterar varandra och ger Linka och Jernforsen en stark, gemensam plattform på både existerande och framtida marknader. Därutöver kan företagen stödja varandra i det dagliga arbetet och tillsammans bygga relationer som kan ge en starkare position både på hemmamarknaderna och internationellt.

– Sverige har alltid varit en av Linkas största marknader och vi kommer fortsätta ha fokus på denna marknad. Vi har i många år haft en svensk serviceavdelning och förra året anställde vi en svensk säljchef i Sverige, säger Brian Pedersen.

Samarbete och utveckling

Jernforsen, som startade 1984, har 30 anställda, fördelat på service, sälj, projektledning och administration. Magnus Holmgren, vd för Jernforsen, ser fram mot det nya partnerskapet med tätt samarbete inom sälj, inköp, teknik och projektledning, som kommer säkra att verksamheten kan prestera ännu bättre i framtiden. Förutom i Sverige har Jernforsen också en stark position på marknaderna i Norge, Finland och Storbritannien. I sommaren firar Linka Energy sitt 40-års jubileum. Företaget har under åren utvecklats till en organisation som i dag inbegriper 45 medarbetare.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Linka. Båda företagen har 35-40 års erfarenhet av biomassa och förbränning och den gemensamma kunskapen kommer båda våra företag tillgodo, berättar Magnus Holmgren. Han framhåller också att Linka har många spännande lösningar i sin produktportfölj och ett stort kunnande om bränslen, som Jernforsen kan dra nytta av. Vi ser fram åt att utveckla teknologier tillsammans med våra nya kollegor, säger Magnus Holmgren

Självständiga bolag

Både Linka Energy och Jernforsen fortsätter som två självständiga företag och partnerskapet får ingen betydelse för den dagliga driften, där också Magnus Holmgren fortsätter som vd och medinvesterare i Jernforsen.

– Magnus har gjort ett stort arbete och jag har stor tilltro till honom och hans organisation, understryker Brian Pedersen.

Denna text publicerades först i Bioenergi nr 3-2018. Den finns att läsa som e-tidning här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy