Alla ämnen
Biovärme

Linka Energy levererar flisanläggning till norska försvaret i Bardufoss

I oktober 2016 påbörjade Linka Energy installationen av ett nytt biovärmeprojekt i Norge. Tillsammans med sin norska distributör Bio Energy har danska Linka installerat ännu en hetvattenanläggning på 4,3 MW för det norska försvaret. Anläggningen togs i drift i slutet av mars 2017.

Anläggningen är den femte och hittills största som Linka levererat till det nordnorska Forsvarsbygg som äger och förvaltar alla försvarets byggnader. Det innebär att Linka är leverantör till det norska försvarets samtliga bioenergianläggningar i Nordnorge.

Flispanna på 4,3 MW

En flispanna på 4,3 MW och en biooljepanna på 12 MW som reserv ska säkra värme till norska soldater på baserna Rusta och Heggelia i Bardufoss i norra Norge. Anläggningen utrustas med en Linka H-panna med en trapprost som minimerar slaggbildning. Genom att tillföra uppvärmd förbränningsluft enligt Linkas patenterade förbränningsteknik uppnås en optimal turbulens i förbränningsdelen som medför en fullständig förbränning av förbränningsgaserna. Det ger en hög effektivitet och låga emissionsvärden. Energibehovet är cirka 15 GWh år och tillgodoses nästan helt med knappt 22 000 kubikmeter skogsflis med en fukthalt på cirka 40 procent.

Flispannan på 4,3 MW från Linka Energy har en trapprost och förvärmd förbränningsluft.
Flispannan på 4,3 MW från Linka Energy har en trapprost och förvärmd förbränningsluft. Flispannan på 4,3 MW från Linka Energy har en trapprost och förvärmd förbränningsluft.
Från flislagret matas skogsflis med 18 skraptransportörer till en tvärgående skruv för vidare transport till pannan. Totalleverantör inklusive byggnaden är Bio Energy AS i Norge. Danska Linka Energy är maskinleverantör till den nya värmecentralen.
Från flislagret matas skogsflis med 18 skraptransportörer till en tvärgående skruv för vidare transport till pannan. Totalleverantör inklusive byggnaden är Bio Energy AS i Norge. Danska Linka Energy är maskinleverantör till den nya värmecentralen. Från flislagret matas skogsflis med 18 skraptransportörer till en tvärgående skruv för vidare transport till pannan. Totalleverantör inklusive byggnaden är Bio Energy AS i Norge. Danska Linka Energy är maskinleverantör till den nya värmecentralen.

Ska klara 40 minusgrader

Tillsammans med anläggningen byggs ett stort flislager med ett bränslehanteringssystem bestående av skraptransportörer som ger en konstant och stabil bränsletillförsel. 18 skrapor för flisen till en tvärgående skruv som transporterar flis vidare till pannan och förbränning. Pannan är konstruerad för flis med upp till maximalt 45 procent fukthalt. Den automatiska askutmatningen transporterar askan från pannan till en extern askcontainer som är placerad utanför pannhuset. Flisanläggningen ska klara att värma upp bland annat flera kaserner och kontorsbyggnader vid utomhustemperaturer som kan gå ner till minus 40 grader. 


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 3-2017

Fakta

Om anläggningen

Kund: Nordnorske Forsvarsbygg

Plats: Bardufoss, Norge

Totalleverantör: Bio Energy AS

Maskinleveranör: Linka Energy

Bränsle: Flis

Effekt flispanna: 4,3 MW

Panntyp: Hetvattenpanna

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy