Alla ämnen
Biovärme

Pemco Energi tecknar avtal om fjärrvärme med Ullensaker kommun i Norge

Ullensaker kommun har tecknat avtal med Pemco Energi som omfattar etablering av en fjärrvärmeanläggning i Jessheim. Den nya centralen kommer att säkerställa produktion av förnybar fjärrvärme till hela Jessheim centrum. Projektet har en budget på 100 miljoner.

– Avtalet med Ullensaker kommun är ett genombrott för fjärrvärmeutvecklingen i Jessheim, och ett viktigt steg för utbyggare och invånare som under flera år har efterfrågat och väntat på en bra fjärrvärmelösning i området, säger vd för Pemco Energi, Håkon Knappskog.

Pemco etablerar fjärrvärme för 100 miljoner i Jessheim i Norge.
Pemco etablerar fjärrvärme för 100 miljoner i Jessheim i Norge. Pemco etablerar fjärrvärme för 100 miljoner i Jessheim i Norge.

Pemco Energi levererar idag fjärrvärme från tre lokalt placerade värmeverk i utvecklingsområdena Jessheim Park, Romsaasområdet och Sagabyen. Dessa kommer att ersättas när det nya fjärrvärmenätet är redo att leverera till hela Jessheim centrum.

– Fjärrvärmecentralen som skall byggas är väl lämpad att leverera mycket mer än de lokala anläggen som är i drift för tillfället. Tomten där fjärrvärmecentralen kommer att byggas på har också expansionsmöjligheter, vilket i sin tur ger oss skalbarhet för en framtida utveckling. För Jessheim är det bättre och effektivare att fjärrvärme utvecklingen sker med en stor central än många små, säger Knappskog.

Den nya fjärrvärmecentralen dimensioneras för att producera värme motsvarande 40 GWh. Anläggningen kommer att producera förnybar energi baserat på biobränsle.

– Jessheim är ett långsiktigt satsningsområde för oss, och vi är därför mycket glada över att projektet vi har arbetat med sedan 2013 äntligen förverkligas. Nu kan vi äntligen erbjuda utbyggare och boende i Jessheim en omfattande och förnybar värmelösning, säger Knappskog.

Pemco Energi upplever en ökad efterfrågan på förnybar värme. Företaget räknar med ytterligare ökning i efterfrågan på grund av förbudet att elda med fossil olja i Norge som träder i kraft 2020.

– Den ökade efterfrågan från aktörer med ett större värmebehov är en signal om att denna marknad växer och att regeringens förbud mot fossil oljeuppvärmning är på väg att infrias. Vi har investerat väl i tillväxten de kommande åren, säger Knappskog.

Fjärrvärme innebär att förnybar energi som annars skulle användas för uppvärmning av byggnader kan användas där klimatnyttan är större, till exempel för att elektrifiera transportsektorn. Enova anser därför att Jessheim projektet hjälper till att bygga upp ett samhälle med lägre utsläpp, och bidrar med mer än 35 miljoner till projektet.

– Norge behöver mer förnybar energi i lågutsläppsamhället, och fjärrvärme och är en viktig del av lösningen. Under 15 år har vi gått från en situation där fjärrvärme var sällsynt till att det nu finns i de flesta städer i Norge. Denna stora fjärrvärmeutbyggnaden har bidragit till att det nu är möjligt att fasa ut oljepannor. Vi är stolta över att ha bidragit till denna utvecklingen. Projekt som detta hjälpa både för att minska utsläpp av växthusgaser och utjämna effektförbruket, säger marknadschef Ole Aksel Sivertsen i Enova.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy