Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Lokalproducerat bioflygbränsle ska minska flygets klimatpåverkan

Nu startar IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med föreningen Fly Green Fund ett projekt med målet att nå en storskalig produktion av bioflygbränsle i Sverige. I dagsläget produceras bioflygbränsle enbart vid en anläggning i Kalifornien och det vill projektet ändra på. Siktet är inställt på den svenska skogen för att få tillgång till lokalproducerat bioflygbränsle, skriver IVL i ett pressmeddelande.

– Flyget står för stora och ökande koldioxidutsläpp. Förnybart flygbränsle från skogsråvara kan både minska klimatavtrycket från svenskt flyg, samtidigt som det skapar nya och hållbara inkomstkällor för skogsindustrin, säger Erik Furusjö, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektet Bioflygbränsle från skogsråvara är ett så kallat steg 1-projekt inom Vinnovas program Utmaningsdriven innovation. Det börjar med en förstudie där man kommer att identifiera de mest lovande teknikerna för att producera bioflygbränsle från skogen samt utveckla affärsmodeller, men det slutliga målet är högre satt än så:

– Det här är en utlysning i tre steg och vårt slutmål är att vi ska ha utvecklat och demonstrerat lösningen vi kommer fram till i förkommersiell skala och ge förutsättningar för den första stora kommersiella anläggningen. Visionen är att bygga en svensk bioflygbränsleregion med lokal produktion av bioflygbränsle, som exporterar både kunskap och hårdvara. På så sätt minskar vi inte bara Sveriges, utan även det globala klimatavtrycket, säger Erik Furusjö.

Sverige är väl positionerat för att bli en föregångare på området med naturresurser, högkvalitativ forskning, politiskt stöd och en skogsindustri i förändring.

– Vi tror att Sverige har stora möjligheter att bli en föregångare i utvecklingen av bioflygbränsle. Vi har råvaran, erkända forskare inom området, resenärer som vill resa hållbart, politiskt stöd, en skogsindustri som förbereder sig för en marknadsförändring och årtionden av erfarenhet från bearbetning av biomassa, säger Maria Fiskerud, vd för Fly green Fund.

Konsortiet består av aktörer med insikt i hela värdekedjan och med kunskaper inom teknik, affärsmodeller och hållbarhet. IVL Svenska Miljöinstitutet har initierat projektet tillsammans med Fly Green Fund,en ekonomisk förening utan vinstintresse som ger företag och individer möjlighet att minska sitt klimatavtryck vid flygresor. I konsortiet finns även:

• Jämtlandsgas som är skogsägare

• Luleå Tekniska Universitet och Cowi som är experter på produktionsteknik

• Swedavia som är representanter för slutanvändarna

• Sky NRG som är experter på tillverkning och certifiering av bioflygbränsle

Tanken med den första delen av projektet är också att bygga ett konsortium för nästa fas och fler partners med affärsintressen i bioflygbränsleproduktion välkomnas.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy