Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Skogsindustrierna: Skogen kan göra flyget grönt

Tänk om Sverige i framtiden kan producera miljövänligt flygbränsle från skogen. Ett nyligen avslutat forskningsprojekt visar att det är fullt möjligt, skriver Skogsindustrierna.

Självklart vet du att utsläppen från flygindustrin inte är bra för klimatet. Kanske väljer du tåget före flyget när du reser inrikes. Men handen på hjärtat. Är du beredd att avstå weekendresan till London eller den i vintermörkret så efterlängtade solsemestern till Thailand?

Inte? Du är inte ensam. Statistik visar att svenskarna reser utomlands allt oftare och flyger allt längre sträckor. Därför känns det fint att Sverige är ett av länderna bakom ett färskt forskningsprojekt med syfte att hitta miljövänligare flygbränsle. LignoJet heter det Vinnova-finansierade projektet, som utforskat om ett biokemiskt flygbränsle kan utvinnas ur skogsråvaran. Namnet kommer från lignin, den beståndsdel i trä som kan göra detta möjligt.

Och resultatet? Med ligninolja kan vi göra ett flygbränsle med liknande kemiska egenskaper som flygfotogen av fossil olja.

Läs mer hos Skogsindustrierna

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy