Alla ämnen
Bioenergi i industri

Fossilfri ånga från biobränsle till Örtofta sockerbruk ger betydande klimatfördelar

Med en investering på omkring 80 miljoner kronor satsar Kraftringen och Nordic Sugar nu i ett unikt energisamarbete. Satsningen innebär att Örtofta fossilbränslefria kraftvärmeverks outnyttjade produktionskapacitet av ånga kan överföras till Örtofta sockerbruk där den ersätter fossilt bränsle i produktionsprocessen.

– Det här är ett tydligt exempel på hur vi tillsammans kan bidra i omställningen till ett hållbart samhälle. Med vår fossilfria produktion kan vi medverka till att Nordic Sugar kan minska sina utsläpp från Örtofta sockerbruk och samtidigt nyttja vårt kraftvärmeverk på ett än mer optimalt sätt, säger Patrik Schneider, produktionschef, Kraftringen.

Satsning på framtiden

Sveriges klimatmål om att senast 2045 ha reducerat sitt nettoutsläpp av växthusgaser till noll kräver stora omställningar i industrin. En viktig nyckel blir bland annat att ersätta fossil energi med fossilfri. Med den fossilfria ångan från Kraftringens värmeverk i Örtofta, kan närmare 25 procent av Nordic Sugars samlade energibehov på sockerfabriken i Örtofta täckas, vilket motsvarar uppvärmningen av omkring 4 000 villor under ett år. Samtidigt bidrar investeringen till en utsläppsminskning från sockerproduktionen med omkring 17 000 ton koldioxid per år.

Örtoftaverket
Kraftringen kommer att leverera ånga från Örtoftaverket till Nordic Sugars sockerbruk som ligger bredvid. Kraftringen kommer att leverera ånga från Örtoftaverket till Nordic Sugars sockerbruk som ligger bredvid.

– Mycket positivt. Jämfört med 1990 har vi redan minskat våra koldioxidutsläpp med 60 procent. Med samarbetet tar vi nu ytterligare ett steg i detta viktiga arbete mot koldioxidneutralitet i linje med företagets och Sveriges klimatmål. Samtidigt betyder tillgången till lokalproducerad energi att vi får större flexibilitet med energi från två håll, säger Olof Dahlgren fabrikschef på Nordic Sugar Örtofta.

Anläggningarna kopplas samman

Tankarna bakom projektet är nyskapande och har kunnat arbetas fram tack vare den geografiska närheten mellan anläggningarna. I kort går det ut på att ångan från värmeverket förs över till sockerfabriken via en rörledning, som byggs mellan de två anläggningarna. Byggnadsarbetet planeras starta under hösten 2021 och anläggningen tas i drift hösten 2022.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy