Alla ämnen
Bioenergi i industri

Nytt framsteg för återvinningen av metaller tack vare unikt samarbete mellan Norditek och Ragn-Sells

Ett nära samarbete mellan Norditek och Ragn-Sells ligger bakom en ny teknik för att öka återvinningsgraden av bland annat ädelmetaller ur aska.

Genom att tillföra extremt höga magnetiska krafter kan man nu hantera små och svagt magnetiska partiklar som ädelmetaller. Foto: Patrik Olsson Genom att tillföra extremt höga magnetiska krafter kan man nu hantera små och svagt magnetiska partiklar som ädelmetaller. Foto: Patrik Olsson

– Möjligheten att separera mer ädelmetaller från slaggaska medför potentiellt stora miljövinster, säger Daniel Carlberg, vd på Norditek Group.

Under flera års tid har Norditek och Ragn-Sells arbetat i ett nära och långsiktigt samarbete med att utveckla hanteringen av slaggaska. Slaggaska är en restprodukt från de idag närmare 300 anläggningar i Sverige som levererar el- och fjärrvärme. Askan från förbränningen av avfall och biobränsle innehåller ofta stora mängder metaller.

Genom att tillföra extremt höga magnetiska krafter kan man nu hantera små och svagt magnetiska partiklar som ädelmetaller

— Nu kan vi sortera ur metaller som aluminium, zink, bly och även ädelmetaller som guld och silver även ur de finaste fraktionerna vilket gör att återvinningsgraden ökar, säger Bernt Jansson, sektionschef på Ragn-Sells.

Målet med det långsiktiga arbetet har varit att hela tiden öka återvinningsgraden av metaller.

– För att få ut så mycket som möjligt av vår teknik behövs långa och täta dialoger och Ragn-Sells har verkligen bjudit in till det, säger Daniel Carlberg.

Viktig potential för återvinning

Från de runt 40 anläggningar i Sverige som eldar blandat avfall uppskattas det årligen bli 1,2-1,4 miljoner ton bottenaska och denna aska innehåller 10-15% magnetiska metaller och 1,5-2% icke-magnetiska metaller.

– Detta utgör en viktig potential för återvinning, enligt Daniel Carlberg.

Norditek är med och driver den miljötekniska utvecklingen framåt inom återvinning och materialhantering.

Förra veckan kom nyheten att två nya delägare kliver in i Norditek Groups styrelse. För verksamheten innebär det ännu bättre möjligheter att lyckas i uppgiften med att hjälpa företag och samhälle att bli mer effektiva i omställningen till en cirkulär ekonomi.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy