Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Maria Fiskerud expertrådgivare till utredningen om hållbara biobränslen inom flyget

I början av 2018 utsåg regeringen Maria Wetterstrand till särskild utredare att analysera hur flygets användning av hållbara biobränslen kan främjas. Det är nu klart att Maria Fiskerud, projektledare på RISE, blir en av tretton expertrådgivare åt utredningen.

Maria Wetterstrand ska analysera behovet av styrmedel för att främja användningen av biobränslen för flyget och ta fram förslag till sådana styrmedel. Utredningen ska redovisa sitt förslag 1 mars 2019.

Maria Fiskerud var tidigare vd för Fly Green Fund, en ekonomisk förening med uppdrag att kick-starta den nordiska marknaden för bioflygbränsle, och ansvarar idag bland annat för BioFlygArenan, en digital plattform som RISE driver i samarbete med SAS och Swedavia som ska samla hela värdekedjan och bidra till att flygbranschen når målet om ett fossilfritt flyg 2045.

– Jag är stolt och glad över att få vara med och bidra med de erfarenheter jag samlat på mig under de år jag varit med och byggt upp bioflygområdet i Sverige. Det handlar framförallt om att föra in ett system- och tjänsteperspektiv som jag tror är helt nödvändigt för att få fram de styrmedel som är samhällsekonomiskt mest effektiva för att minska flygets utsläpp, säger Maria Fiskerud, projektledare på RISE.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy