Alla ämnen
Bränslehantering

Mätinstrumentet som kan förändra sättet att mäta biobränslen

På Mantex kontor och labb i Kista träffar Bioenergi Karl Vejke, försäljningschef på Mantex, Clara Nilsson, laboratorieassistent på Mantex och Therese Sjögren från VMF Qbera.

Karl Vejke visar upp tidig modell av mätinstrumentet Biofuel Analyzer som varit placerad på Vaggeryd Cell under mer än fem års tid. Det gamla instrumentet är i grunden uppbyggt på samma sätt som den senaste modellen. En strålkälla genererar röntgenstrålning som passerar genom ett bränsleprov och fångas upp av en detektor på andra sidan provet. Men det gamla mätinstrumentet kan bara mäta på flis och bara mäta fukthalt. Det senaste instrumentet kan mäta flera sortiment och även mäta askhalt och energiinnehåll. Både hård- och mjukvara är moderniserade och tillverkningen av instrumentet sker med industriella metoder.

Clara Nilsson, laboratorieassistent på Mantex, Therese Sjögren från VMF Qbera och Karl Vejke, försäljningschef på Mantex, visar hur Mantex mätinstrument fungerar.
Clara Nilsson, laboratorieassistent på Mantex, Therese Sjögren från VMF Qbera och Karl Vejke, försäljningschef på Mantex, visar hur Mantex mätinstrument fungerar. Clara Nilsson, laboratorieassistent på Mantex, Therese Sjögren från VMF Qbera och Karl Vejke, försäljningschef på Mantex, visar hur Mantex mätinstrument fungerar.

Mätning som tjänst

Mantex har Biofuel Analyzer utplacerade hos knappa tiotalet kunder.

– När värmesäsongen är slut tar vi in mätmaskinerna för att gå igenom och serva dem. Vi säljer inte mätinstrumenten utan erbjuder en mättjänst till våra kunder. I mättjänsten ingår service och vid behov uppgradering av hårdvara och mjukvara, förklarar Karl Vejke.

Mätning med två metoder

Ett av instrumenten står under säsongen på Värtaverket hos Stockholm Exergi.

– Hittills har vi först mätt med Mantex instrument och sen med ugnsmetoden. Sedan jämför vi mätresultaten, säger Therese Sjögren anställd av VMF Qbera som utför oberoende mätning på biokraftvärmeverket i Värtan i Stockholm.

Mantex metod är ännu inte är typgodkänd och därför inte godkänd som underlag för betalning mellan säljare och köpare. För att fastställa ersättningen till bränsleleverantören behöver Stockholm Exergi fortsätta med ugnsmetoden.

Snabbare

– Men Mantex metod är snabbare och enklare än ugnsmetoden, eftersom ugnsmetoden kräver att proven torkas i torkskåp under 24 timmar. För att snabbt få veta kvalitén på bränslet är Mantex maskin grymt bra. Då kan bränsleköparen direkt välja att dirigera biobränslet direkt till pannan eller till en viss del av bränslelagret beroende på fukthalt, askhalt och energiinnehåll, säger Therese Sjögren.

Analyserar prover

De bränsleprov som Mantex instrument inte ännu har lärt sig att känna igen tas ut och skickas till Mantex labb i Kista. Där kör Clara Nilsson mängder av prover för att få fram fler mätvärden som kan matas in i en databas så att mätinstrumentet känner igen bränslevarianten nästa gång.

– Vi har väldigt många mätvärden för material som ligger mitt på skalan men inte så många mätvärden för extrema material. Vi kan få in ett prov på grot som har legat fyra år i skogen eller bränsle som är extremt fuktigt, säger Clara Nilsson.

Många varianter av grot

– Ibland har jag stått hela dagarna och kört flera hundra mätningar. Det finns hur många sorters grot som helst – ingen grot är den andra lik. Vissa grotsorter består av träflisbitar och lite barr, vissa innehåller sand och förmultnat material, andra prov är fulla av sporer och svamp, det finns olika fukthalter och askhalter och en mängd kombinationer. Hela tiden matas fler mätvärden in i vår databas, säger Clara Nilsson.

Mätning i praktiken

Mantex har i dag avtal om tjänster för mätning på prover av biobränsle med Stockholm Exergi, Norrtälje Energi, Halmstad Energi, Borås Energi, Jämtkraft, samt för mätning av spån och flis vid Norsk Trätekniskt Institut för placering på ett sågverk i Norge och Vaggeryd Cell.

Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 3-2018 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy