Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Miljöminister Karolina Skog besökte Preems raffinaderi i Lysekil

Gröna restprodukter från skogsindustrin, som lignin, finns i betydligt större mängder än tallolja och kan utnyttjas som råvara för biodrivmedel, det framkom vid miljöministerns besök vid Preems raffinaderi.

Miljöminister Karolina Skog (t.v) tillsammans med Teresia Christborn, kommunikationsansvarig Preem, och Helene Samuelsson, kommunikationschef Preem, under besöket i Lysekil.
Miljöminister Karolina Skog (t.v) tillsammans med Teresia Christborn, kommunikationsansvarig Preem, och Helene Samuelsson, kommunikationschef Preem, under besöket i Lysekil. Miljöminister Karolina Skog (t.v) tillsammans med Teresia Christborn, kommunikationsansvarig Preem, och Helene Samuelsson, kommunikationschef Preem, under besöket i Lysekil.

Hållbara biobränslen och Preems ambitioner i resan mot ett fossilfritt Sverige var ämnena för dagen när miljöminister Karolina Skog nyligen besökte ett av Västeuropas mest moderna raffinaderier, skriver Preem i ett pressmeddelande.

– Preem har förstått värdet av att ställa om transportsektorn till fossilfria bränslen, säger Skog. Behovet av flytande drivmedel kommer att finnas under en överskådlig framtid, och då är det viktigt att de är hållbara.

Preem gör idag biodiesel av tallolja (Preem Evolution diesel) som är en restprodukt från den svenska skogen. Men det finns en stor potential för att få fram mer gröna råvaror till drivmedel från skogen, och Preem medverkar i olika forskningsprojekt för att kunna utnyttja fler restprodukter.

– Ett exempel är lignin, som finns i mycket större mängder än tallolja, berättar Helene Samuelsson, kommunikationschef Preem, som tog emot Karolina Skog.

Under besöket fick miljöministern en rundtur i den stora anläggningen som dagligen producerar över 30 000 kubikmeter drivmedel. Anläggningen är tillsammans med raffinaderiet i Göteborg en viktig pusselbit för att nå målet om 3 miljoner kubikmeter förnybara drivmedel 2030.

– Vi vill och vi kan ställa om produktionen till biodrivmedel, men det är kostsamt, säger Helene Samuelsson. Därför behöver vi långsiktiga hållbara regler från regeringen, som banar väg för gröna investeringar.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy