Alla ämnen
Skogsbränsle

MSB aktiverar de mindre skopande flygplanen för en skarp insats mot skogsbrand

Under måndagen har de mindre skopande flygplanen aktiverats för första gången. MSB bistår med denna förstärkningsresurs till en skogsbrand i Örbyhus.

– Vi tror att brandbekämpningen från luften kommer spela en stor roll för oss, säger Peter Westerlund, brandbefäl på Uppsala brandförsvar.

Det är Räddningsregion Mitt som begärt stöd av MSB för brandbekämpning från luften. I samband med det skickades det under måndagen två mindre skopande flygplan till en skogsbrand mellan Upplanda och Dannemora, strax utanför Örbyhus i Uppsala-trakten.

Det är första gången någonsin som de mindre skopande flygplanen används i en skarp insats.

Syftet med förstärkningsresursen är att kommunal räddningstjänst, som utför släckningsarbetet på marken, ska få stöd i insatsen som då kompletteras med brandbekämpning från luften.

Besvärlig och svåråtkomlig terräng

Skogen som brinner ligger i en besvärlig terräng vilket gör att brandbekämpning från luften blir ett viktigt stöd i insatsen.

–Terrängen är svåråtkomlig då den är väldigt stenig och ligger långt upp. Det är svårt att dra fram materiel. Vädret just nu är inte gynnsamt då det börjat fläkta en del samtidigt som det är varmt och torrt, säger Peter Westerlund, brandbefäl på Uppsala brandförsvar.

Denna insats blir den första där de mindre skopande flygplanen aktiveras. Hur ser du på det?

– Det känns jättebra. Vi tror att brandbekämpningen från luften kommer spela en stor roll för oss, säger Peter Westerlund.

MSB har valt att förlänga beredskapen för åtta helikoptrar samt de skopande flygplanen.
– Beredskapen anpassas efter brandrisken i landet. Därför har vi förlängt beredskapen till i morgon och därefter tas ett nytt beslut, säger Erik Flink på enheten för nationella insatser och civilskydd vid MSB.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy