Alla ämnen
Pris & Marknad

Naturvårdsverket tar nu emot nya ansökningar till Klimatklivet

Mellan 15 augusti och 28 augusti går det på nytt att söka investeringsstöd för åtgärder som minskar klimatpåverkande utsläpp. I år finns 1,5 miljarder kronor att ta del av, och Naturvårdsverket kan fatta beslut om åtgärder som pågår till och med 2023.

Nu kan återigen företag, kommuner och organisationer ansöka om investeringsstöd för att minska sin klimatpåverkan. Det kan handla om publika laddstationer, produktion av biogas och andra biodrivmedel och konverteringar från olja till fossilfria alternativ inom industri och lantbruk. Stöd ges till de åtgärder som ger störst klimatnytta per investerad krona. Klimatinvesteringar i jordbruket, exempelvis bioenergi till spannmålstorkar och växthus, har varit viktiga åtgärder inom Klimatklivet. De kan nu ännu tydligare prioriteras.

Takten behöver öka

– Det finns ett behov av att öka takten för att minska utsläppen i jordbrukssektorn. Det gäller både nationellt och globalt. Vi ser det i den senaste IPCC-rapporten som visar vikten av satsningar på en hållbar livsmedelsproduktion. Klimatklivet kan medfinansiera investeringar för att få mer hållbara lösningar på plats, säger Nanna Wikholm, projektledare för Klimatklivet.

En förändring är att stödet fokuserar på fysiska investeringar, informationsåtgärder ingår inte längre i Klimatklivet.

Tidigare åtgärder

Hittills har Naturvårdsverket beviljat 3000 lokala åtgärder genom Klimatklivet. För att kunna ta beslut snabbt behöver Naturvårdsverket få in ansökningar om åtgärder som är startklara och har en tydlig redogörelse för hur åtgärden ska genomföras. Ansökan görs via Naturvårdsverkets webbplats, och besluten från denna omgång beräknas vara klara innan årsskiftet 2019.

Läs mer:
Ansökan till Klimatklivet

Exempel på åtgärder som beviljats stöd

Resultat från Klimatklivet

 

För ytterligare information, kontakta:
Nanna Wikholm, projektledare Klimatklivet, 010-698 14 02, nanna.wikholm@naturvardsverket.se

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy