Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Neste och OKQ8 samarbetar för att erbjuda förnybar diesel till privatbilister

Neste har i flera år levererat Neste My via fem distributörer i Sverige till företagsmarknaden. I och med ett nytt samarbete med OKQ8 får Neste nu möjlighet att nå privata slutkunder i Sverige.

Andreas Teir
Andreas Teir, vd för Neste Sverige.

– Vi kommer att erbjuda Neste My på upp till 200 stationer vid årets slut. Det gör att Neste My kommer att bli mer synligt för privatbilister, säger Andreas Teir, vd för Neste AB.

Tror på ökad efterfrågan

I Finland har Neste egna tankstationer och det finns många privata bilister som gärna tankar hållbart. Intresset från privatbilister i Sverige för att tanka HVO100 kommer troligtvis att bero på priset vid pumpen.

Vi får se hur detta nya samarbete påverkar efterfrågan i Sverige. Vi tror starkt på att det kommer att finnas en efterfrågan från privatbilisten att kunna tanka hållbart. När det gäller prisnivån kommenterar jag ogärna den eftersom det är så många faktorer som påverkar priset, säger Andreas Teir.

Via OKQ8 kommer Neste att kunna erbjuda Neste My på 130 stationer till att börja med och fler efter hand. Men när det gäller frågan om hur stora volymer av HVO100 som Neste har levererat till Sverige 2019 eller hur stor efterfrågan från privatbilister kan tänkas bli svarar Andreas Teir svävande.

– Vi ser en ökad efterfrågan på Neste My i och med samarbetet med OKQ8, men vi publicerar inte någon information om vilka volymer vi levererar till den svenska marknaden på volymnivå, det är affärshemligheter.

Spårbar råvara

Neste har som ambition att jobba med spårbarhet för PFAD hela vägen tillbaka till plantagerna. Arbetet påbörjades för flera år sedan och ska vara klart 2020.

– I och med omklassificeringen av PFAD från restprodukt till samprodukt har levererad volym av HVO tillverkad av PFAD till Sverige minskat. Men den hållbara och spårbara PFAD som vi levererar har fått en större roll på den svenska marknaden. Den PFAD vi använder i Sverige är alltid hållbar, certifierad och spårbar till plantagenivå i ursprungsländer. Neste jobbar med certifiering via ISCC. Det innebär en dokumentation att råvaran är hållbar enligt alla de kriterier som används för att definiera hållbart. Alla råvaror som vi använder är hållbara och certifierade och vi levererar ingen palmoljebaserad HVO till Sverige, säger Andreas Teir.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 3 som finns att läsa som e-tidning här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy