Norra Skog uppmanar skogsägare att vara försiktiga om de ger sig ut i den stormdrabbade skogen.
– Vi ser det som en självklarhet att hjälpa till när samhällsviktig infrastruktur drabbas. Våra entreprenörer har expertisen och utrustningen som krävs för att hantera stormfälld skog, säger Olov Eriksson, fältområdeschef Öst på Norra Skog.
Det berörda området sträcker sig från Sävar upp till Skellefteå, med de värsta skadorna längs kustlinjen. Stormen, i kombination med stora mängder tung snö, har orsakat omfattande skador på både skog och elnät. Just nu är två manuellhuggare och en maskingrupp på plats för att röja undan fallna träd.
Ta det lugnt i stormskogen
Norra Skog uppmanar skogsägare att vara försiktiga om de ger sig ut i den stormdrabbade skogen.
– Att avverka stormfälld skog är farligt, särskilt nu med snön som gör arbetet ännu mer riskfyllt. Vi råder skogsägare att inte arbeta på egen hand utan att i första hand inventera skadeläget och ta hjälp av professionella, säger Olov Eriksson.
För att underlätta inventeringen av skador använder Norra Skog drönare i drabbade områden.
– Drönarna ger oss en snabb och säker överblick över skadeläget. Skogsägare som kontaktar oss kan få hjälp med att kartlägga hur deras skog har påverkats, säger Olov Eriksson.
Viktigt att agera i tid
Den stundande vintern kan försvåra arbetet med att upparbeta stormskogen, men det är viktigt att ta hand om skadade träd i tid.
– Träd som ligger kvar för länge riskerar att drabbas av kvalitetsförluster och skadedjursangrepp. Men det räcker om man får ut de skadade träden ur skogen senast i sommar, säger Olov Eriksson.
Norra Skog fortsätter att samarbeta med Umeå Energi och stötta skogsägare med både rådgivning och praktiska resurser för att hantera stormens följder.
– Vi har lång erfarenhet av att hantera krissituationer i skogen och är redo att hjälpa våra medlemmar att säkra både sin skog och sin trygghet, säger Olov Eriksson.