Städbark har länge varit en oanvänd biprodukt i Norge. Det är något Geminor vill ändra på och satsar nu på produktion av en renad städbarksfraktion avsedd för energiåtervinning i Sverige.
– Varje år deponeras stora mängder norsk städbark som annars skulle kunna användas som bränsle i energianläggningarna, säger Johan Olø, vd för Geminors dotterbolag Bøn Biobrensel AS.
Städbark är en biprodukt som uppstår när barken faller från timret vid hantering i sågverk eller vid transport.
I Sverige har det länge varit en tradition att använda biprodukter som bark och flis för energiåtervinning, medan städbark i Norge oftast betraktas som avfall och deponeras på olika sätt. Det innebär att det finns många högar med oanvänd bark runt om på norska sågverk eller andra platser där timmer hanteras.
Biobränsle i många år
– Bøn Biobrensel AS, ett dotterbolag till Geminor, har under många år arbetat med biprodukter från norska sågverk. Slutprodukterna inkluderar både biobränsle och täckbark. Nu vill företaget också satsa på norsk städbark, säger Johan Olø.
– Norska sågverk har länge varit intresserade av att använda städbarken, men en fraktion som denna har varit svår att sälja på grund av produktionskostnaderna. Nu rapporterar dock svenska energianläggningar ett behov av norsk städbark, och därmed har vi möjligheten att anpassa produktionen av en renad och sönderdelad fraktion för energiåtervinning, säger Olø.
– Att kunna använda bark som annars skulle ha ruttnat på deponi och lett till utsläpp av växthusgaser är bra för alla parter. Sågverken blir av med avfall som de inte kan använda, medan energianläggningarna får ett mer hållbart bränsle, förklarar Johan Olø.
Förbereder med siktning och sönderdelning
Som en del av uppstartsprojektet har Bøn Biobrensel samarbetat med Jönköping Energi i Sverige om en leverans på 25 000 ton bearbetad städbark.
Samarbetet har lett till en investering i en mobil sorteringslinje för produktion av fraktionen ute vid sågverken. Sorteringslinjen gör att mindre volymer sönderdelas, vilket också effektiviserar processen.
Gott samarbete med Geminor
Piroz Kristedt, chef för energiavtal på Jönköping Energi, anser att projektet har bidragit till att ytterligare utveckla städbarkfraktionen.
– Vi har haft ett bra samarbete med Geminor under en längre tid, vilket gjorde det lätt för att engagera oss i detta projekt. Kvaliteten på fraktionen har varit riskmomentet i denna leverans, men Geminors insatser för att hitta nya siktningsmetoder, organisera returtransporter och etablera nya samarbeten med sågverk har gjort detta till en väl fungerande lösning för oss, säger Kristedt.
Johan Olø ser nu potential för att skicka flera tiotusentals ton behandlat städbark till nordiska anläggningar varje år.
– Ett stort norskt sågverk har normalt sett kvar runt 5000 ton städbark per år. Det betyder att det finns flera tiotusentals ton städbark som ligger oanvänt på norska sågverk. Vårt jobb är nu att medvetandegöra aktörerna om användningen av barken och samtidigt möjliggöra för energiåtervinning där det finns behov, avslutar Johan Olø på Bøn Biobrensel AS.