Fredagen den 11 april invigdes Vattenfalls nya fjärrvärmeanläggning. Investeringen värd 150 miljoner kronor använder pellets som bränsle och kommer att öka leveranstryggheten för fjärrvärme i Vänersborg.
Vattenfall tillsammans med Benny Augustsson, kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg, invigde ”Lignum” – Vattenfalls nya biobränsleeldade fjärrvärmeanläggning. Ett ökat behov av en diversifierad bränslemix med inhemska råvaror säkerställer bränsletillgången och en fossilfri värmeproduktion.
Möter ökad efterfrågan på fjärrvärme
Vattenfalls värmeanläggning i Vänersborg har sedan 2021 varit helt fossilfri i sin produktion. Anläggningen utökas nu för att möta efterfrågan på fjärrvärme med två nya pannor för träpellets, restprodukter från skogsindustrin. Det nya och moderna värmeverket tilldelas namnet ”Lignum”, latin med betydelsen ”trä”.

Ökad leveranstrygghet
– Vattenfall har investerat drygt 150 miljoner kronor för att dels möta ökad efterfrågan på fjärrvärme samt dels för att ytterligare öka leveranstryggheten till fjärrvärmekunder i Vänersborg. Det nya värmeverket kompletterar den nuvarande anläggningen och producerar ungefär 10–15 procent av den totala levererade värmen, säger Henrik Aleryd, anläggningschef vid Vattenfalls värmeverk i Vänersborg.
Överskottsvärme från industri
Under 30 år har Vattenfall levererat fjärrvärme till Vänersborg. Efterfrågan på fjärrvärme i Vänersborg är cirka 160 GWh per år. Huvudkällan är spillvärme från Vargön Alloys smältverk. Den nya pelletseldade anläggningen används när spillvärmen inte finns tillgänglig eller inte räcker till.
Cirkulär energilösning
– Fjärrvärmen har en viktig roll att spela i energiomställningen och för det svenska energisystemet. Under 2025 är vårt mål att samtliga våra värmeanläggningar ska vara fossilfria i sin bränsleanvändning, såsom Vänersborgsanläggningen är. Fjärrvärme är en trygg, cirkulär och långsiktigt säker energilösning för våra kunder, säger Lovisa Fricot Norén, chef för Vattenfall Värme Sverige.
Leverans från AKJ Energiteknik
Förbränningsanläggningen med en effekt på 18 MW är levererad av AKJ Energiteknik. Förbränningssystem består av ett rörligt rostersystem för torra biobränslen och optimerats för att maximera driftstillgänglighet och reglerområde. Leveransen omfattade projektering, tillverkning, montage och driftsättning av två separata pannlinjer med bränslehantering, förbränningsugn, panna, rökgasrening med elfilter, mek-, rör- och elinstallationer samt styrsystem.
– Vi på AKJ tackar Vattenfall för roligt projekt, professionellt ledarskap samt alla samarbetspartners för ert starka engagemang, säger Gustav Jansson, vd på AKJ Energiteknik i en kommentar i samband med invigningen.