Alla ämnen
Bioenergi i industrin

Ny hybridanläggning för flis och pellets ger trygg fjärrvärme i Knivsta

Ny hybridanläggning för flis och pellets ger trygg fjärrvärme i Knivsta
Jonas Nilsson, anläggningschef Vattenfall Värme Uppsala och Ida Bernhardsson, anläggningsansvarig, Vattenfall Värme Uppsala. Foto: Anders Haaker

Vattenfall Värme har investerat 35 miljoner kronor i en ny biobränslepanna för att säkra leverans av värme och varmvatten i Knivsta Kommun.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade prenumeranter och medlemmar i Svebio kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Premiumkonto med inloggning
  • Full tillgång till låsta artiklar
  • Full tillgång till kartor och översikter
  • Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
  • Välj månadsbetalning eller årsbetalning

En 40 år gammal panna har ersatts av en ny modern anläggning som ger en mer flexibel bränsleförsörjning genom att både pellets och flis kan användas i samma panna.

Bioenergitidningen fick en presentation av den nya anläggningen. På plats var Jonas Nilsson, anläggningschef Vattenfall Värme Uppsala och Ida Bernhardsson, anläggningsansvarig, Vattenfall Värme Uppsala.

Hållbar utbyggnad

Knivsta kommun, har planer på att bygga två nya hållbara stadsdelar under de kommande 10–15 åren med omkring 15 000 nya bostäder inklusive utbyggd spårtrafik och en ny station.

För en viktig pusselbit i den hållbara utbyggnaden står fjärrvärmen inklusive Knivsta värmeverk.

Den nya anläggningen syns framför den gamla, med två pelletsilos till vänster, flisficka, elfilter och skorsten till höger. Pannan finns i den mörkgula byggnaden. Foto: Anders Haaker

Varför har Vattenfall investerat i den nya anläggningen?

– Vi har byggt den för att ersätta en gammal flispanna som hade nått sin tekniska livslängd, förklarar Jonas Nilsson.

Den gamla pannan gick endast med flis som bränsle, medan den nya är byggd för både flis och pellets. Det ger en ökad bränsleflexibilitet. Den nya pannan har samma totaleffekt, 5 MW, som den gamla.

Men det gäller när pellets används, med flis ger anläggningen en lägre effekt. Den nya pannan används som topplast på vintern och baslast på sommaren. Som reserv finns också två oljepannor som Vattenfall håller på att konvertera till bioolja.

Vad var viktigt när ni valde AKJ Energiteknik som leverantör och vad har ni för erfarenheter efter drygt ett års drift?

– Det finns större möjligheter att reglera effekten med AKJs lösning och det var viktigt. Vi är jättenöjda med anläggningen, den går superstabilt och är lättkörd. Det är enkelt att förstå systemet både i verkligheten och på skärmen, säger Ida Bernhardsson som jobbar med anläggningsutveckling inom Vattenfall Värme Uppsala.

– Jag jobbar med investeringsplanering och långsiktiga planer för Vattenfalls externa anläggningar i Uppsala, det vill säga mindre anläggningar som inte är kopplade till vårt stora nät i Uppsala, samt stödanläggningar till det stora nätet, förklarar Ida Bernhardsson.

Pannan har en fullstor roster och är utrustad med avancerad lufttillförsel och vattenyld roster. Foto: Anders Haaker

Flis och pellet i samma anläggning

Lösningen med att kunna använda både flis och pellet i samma anläggning var nytt för Vattenfall.

– För oss var det här första gången som vi byggt med den här typen av kombinationslösning, så vitt jag känner till, säger Jonas Nilsson. Det har varit bra att få en flispanna i den här storleken levererad prefabricerad och sedan monterad på plats i Knivsta. När den levererades var det AKJs största prefableverans.

Flis mer krävande att hantera

Den nya pannan har byggts bredvid det befintliga värmeverket. Det behövdes en ny bottenplatta för den nya biopannan, för två pelletssilos och för en ny 35 meter hög skorsten.

Den nya anläggningen kopplades samman med den befintliga via en rörbrygga med ledningar för värme, el och styrsystem. Silos för pellets är förhållandevis enkelt att ställa upp. Men för att få till flismottagningen var det mer att tänka på.

– Vi har använt en del av den gamla pannans flisinmatning och kompletterat med nya delar. Det var bra att vi kunde återanvända en stor del av flisinmatningen, tippfickor med mera. Vi har matchat gammalt och nytt, vilket har varit en stor utmaning i projektet, för att få det att fungera tillsammans. Det har varit en del svårigheter under intrimningen. Men nu fungerar det bra, säger Jonas Nilsson.

Fakta

Om Knivsta värmeverk

Totalt sett finns fyra pannor vid Knivsta värmeverk. Huvudpannan från 1996 används för baslast, är byggd för flis och har en effekt på 15 MW. Den nya pannan på 5 MW för flis och pellet används för mellanlast. Två stycken oljepannor används för topplast.

Knivstanätet tar emot ungefär 55 GWh värme per år. Nätet är cirka 45 kilometer långt. Nätet når ungefär 90 procent av Knivsta centralort. Vattenfall leverar fjärrvärme till knappt 45 procent av Knivsta kommun.

Investerat 35 miljoner kronor

– De sista två åren har Vattenfall investerat drygt 35 miljoner i Knivsta värmeverk. I investeringen ingår dels den nya anläggningen inklusive markarbeten samt rivningen av den gamla pannan. Nästa steg som är intressant att lyfta fram är att efter årsskiftet kommer hela Knivsta värmeverk att vara konverterad till biobränslen. Då har vi även konverterat våra oljepannor från fossil olja till förnybar HVO-olja, säger Jonas Nilsson.

Klarar att möta tillväxt

I och med investeringen i Knivsta har Vattenfall möjligheten att möta expansionen för fjärrvärme i Knivsta motsvarande de tillväxtplaner som finns för kommunen.

– Vi klarar det och vi har en säker och stabil leverans med en ny panna. Vi har minskat risken för problem med en gammal anläggnings när vi ersatt den med en ny och stabil anläggning.

Den nya pannan är en rosterpanna med avancerad lufttillförsel och vattenkylning av rostern för att klara både flis med hög fukthalt och pellets med låg fukthalt.

Flis är förstahandsvalet vid Knivsta värmeverk, men den nya anläggningen är byggd för att kunna använda pellets om mer effekt behövs. Foto: Anders Haaker

Vilket bränsle väljer ni helst att använda?

– Det beror dels på vilken effekt vi behöver och på priset på bränslet. Flis är vårt förstahandsval, säger Ida Bernhardsson.

Kompakt men ändå fullstor

Gustav Jansson, vd på AKJ Energiteknik, ger sin beskrivning av vad som är speciellt med anläggningen i Knivsta.

– Den är gjord i ett prefabricerat modulbasersat utförande, men med en fullstor roster som ger en hög årsverkningsgrad. Det är en utveckling vi har gjort, att bygga förbränningsutrymmet med konventionell storlek fast anläggningen är modulbaserad och prefabricerad. Det gör anläggningen kompakt, men med åtkomlighet för service och underhåll. Vi har skapat system och sätt att underhålla anläggningen. Det finns gångstråk inne i pannrummet, men tanken är att öppna upp dörrar för att få ordentlig åtkomst vid underhåll. Det ger sammantaget en lägre investering för en 5 MW-anläggning, förklarar Gustav Jansson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy