Alla ämnen
Pellets

Ny pelletspanna i Bjuv minskar koldioxidutsläpp med 135 ton per år

För lite mer än ett halvår sedan började Neova bygga ett satellit-fjärrvärmenät på Södra industriområdet i Bjuv. På området har Neova placerat en panna med en effekt på 200 kW som eldas med träpellets. Intill pannan är också en lagersilo placerad som rymmer 20 kubikmeter bränsle i form av träpellets.

Utsläpp av växthusgaser minskar med cirka 135 ton koldioxid per år i och med att de fastigheter som nu är anslutna inte längre förlitar sig på fossila bränslen för uppvärmning, skriver Neova.

De två fastigheter som nu är kopplade till satellitnätet använde tidigare fossila bränslen för sin uppvärmning som nu har ersatts med biobränsle i form av träpellets. Pannan som är installerad idag kommer att bytas ut mot en som är större och kommer kunna leverera en mer anpassad effekt när fler fastigheter väljer att koppla på sig till fjärrvärmenätet.

– Det är glädjande att vi har kunnat bygga detta satellitnät och tillsammans med våra kunder bidra till ett minskat koldioxidutsläpp i Bjuvs kommun. Totalt har vi ännu så länge grävt ner 240 meter fjärrvärmerör i marken på Södra industriområdet och är beredda att bygga mer om intresset finns från omkringliggande fastigheter, säger Gullik Kjosnes, projektledare hos Neova.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy