Alla ämnen
Pris & Marknad

Ny satsning som gör Sverige världsledande inom framtidens värme och kyla

Energimyndigheten satsar 160 miljoner kronor på ett nytt forsknings- och innovationsprogram inom värme och kyla, TERMO – värme och kyla för framtidens energisystem. Första utlysningen öppnar inom kort.

Programmet TERMO är en riktad satsning på forskning och innovation som främjar kommersialisering och export kring värme och kyla. Ambitionen är att forskningsprogrammet i förlängningen kommer att stärka Sveriges internationella konkurrenskraft inom området.

– Vi utgår från ett helhetsperspektiv på värme och kyla, dess användning och samspelet med andra energibärare för att exempelvis balansera elsystemet. Detta är ett sätt att öka antalet innovationer som kommer fram genom forskningen, säger Rémy Kolessar, avdelningschef för forskning och innovation på Energimyndigheten.

Tidigare har forskning och innovation inom värme och kyla finansierats från myndigheten genom flera olika satsningar. Programmet TERMO kommer att samla de flesta av Energimyndighetens forsknings- och innovationsinsatser inom området i ett och samma program.

Kommande utlysning i oktober

TERMO omfattar 160 miljoner kronor som kommer att fördelas över fyra år fram till 2021. Den totala omfattningen på programmet är dock större, eftersom en stor del tillkommer i form av samfinansiering i projekten.

Precis som för Energimyndighetens andra forsknings- och innovationsprogram kommer en stor del av programmedlen delas ut till projekt genom utlysningar. Den första utlysningen planeras att öppna inom kort.

För mer information, kontakta:
Sofia Andersson, 016-544 24 45
Emina Pasic, 016-544 21 89

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy