Alla ämnen
Fjärrvärme

Nytt initiativ ska öka kunskapen om fjärrvärme

Nytt initiativ ska öka kunskapen om fjärrvärme
Att använda fjärrvärme för uppvärmning istället för el minskar efterfrågan på elektricitet. Det gäller särskilt under kalla perioder när uppvärmningen är en stor del av elförbrukningen.

Ett antal energibolag har gått samman i ett nationellt initiativ för att sätta fokus på betydelsen av svensk fjärrvärme.

Fjärrvärme är den absolut vanligaste uppvärmningsformen i Sverige, ändå pratas det knappt om fjärrvärme i den pågående energidebatten. Det pratas om kärnkraft, vindkraft och solenergi, men fjärrvärme verkar ha fallit i glömska i såväl media som bland Sveriges politiker och beslutsfattare, skriver initiativtagarna.

Mikael Jednell, vd Partille Energi.

– Målet är att sätta fjärrvärme på kartan och berätta om dess fördelar och betydelsen för Sverige i stort. Att fjärrvärme är en trygg, bekväm och prisvärd uppvärmningsform över tid känner de flesta till men fjärrvärme bidrar också till en hållbar stadsutveckling genom att skapa smarta, energieffektiva bostäder och minska behovet av individuella uppvärmningssystem. Fjärrvärme är helt enkelt en nyckelkomponent i den pågående energiomställningen, säger Mikael Jednell, vd Partille Energi.

Minskar efterfrågan på elektricitet

Genom att använda fjärrvärme avlastas elsystemet så att vi får tillräckligt med kapacitet till elektrifiering i samhället. I dag står fjärrvärmen för 60 procent av all uppvärmning i Sverige och bidrar med planerbar elproduktion motsvarande tre kärnkraftsreaktorer.

Det finns onekligen många fördelar med fjärrvärmen så man kan fundera på vad som gjort att den idag är så pass anonym. Delvis kan det bero på att fjärrvärme främst är närvarande lokalt runt om i Sverige men att det saknas nationell synlighet.

Maria Carvinge, marknadschef, Norrenergi.

De lokala fjärrvärmebolagen är oftast framgångsrika på sina lokala marknader men det saknas ett helhetsgrepp om fjärrvärme på nationell nivå. Därav initiativet Heja Fjärrvärme som har sin grund i det så kallade Carvingeinitiativet.

– Vi siktar förstås på att få med så många lokala fjärrvärmebolag som möjligt i den här satsningen. Genom att kraftsamla och skapa gemensamma resurser kan vi se till att fjärr- värme tar mer plats, även nationellt. Det tycker vi att vår osynliga energihjälte är värd. Vi har i dagarna lanserat en första kommunikationsinsats riktad mot branschen och en webbplats som lyfter fram fjärrvärmens fördelar på ett tillgängligt sätt, säger Maria Carvinge, marknadschef, Norrenergi.

Initiativtagarna till Heja Fjärrvärme är Partille Energi, Norrenergi, Kungälv Energi, Lerum Energi, Norrtälje Energi och Tranås Energi.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy