Alla ämnen
Biovärme

Nytt kompakt filter klarar skärpta krav på rökgasrening

Osby Parca har tillsammans med ITK Envifront utvecklat en ny typ av slangfilter. Filtret klarar kraven på rening av stoft ner till 30 mg stoft per normalkubikmeter, det krav som numera ställs på nya fastbränsleanläggningar för biobränslen i storlek från 5 till 20 MW, samma filter finns för kraven på 1–5 MW.

– Tekniken har funnits tidigare, men vi har utvecklat en lösning som både är mer kompakt och lätthanterligt samt går att placera i befintliga pannrum och nya prefabcentraler. Det är en typ av slangfilter fast det är gjort på lite annorlunda sätt än traditionellt, ett kasset/spärrfilter säger Dennis Eliasson, plats-, marknads- och försäljningschef på Osby Parca.

Dennis Eliasson
Dennis Eliasson, plats-, marknads- och försäljningschef på Osby Parca. © Sven Persson / swelo.se Dennis Eliasson

Smartare styrning

Filtreringen sker inte enbart i filtermaterialet utan den sker i den filterkaka som byggs upp på filtermaterialet. Det nya filtret har en ny smartare styrning som mäter hur tjockt stoftet, filterkakan, är på ytan av filtermediet. Filtret rengörs med tryckluft när stoftet på filtret har uppnått en viss tjocklek. Styrsystemet ser till att en del stoft blir kvar på filterytan samt att det inte blåser rent alla kassetfilter samtidigt, utan ett i taget. Det skyddar filtret mot rökgasen och gör att det håller längre än ett traditionellt filter. Genom att rengöra en liten del i taget behåller filtret en hög förmåga att kontinuerligt rena rökgaserna från stoft. Filtret tål också både lägre och högre temperatur.

– Sammantaget gör detta att vi kan erbjuda en garantitid på tre–fem år, beroende på hur det används. Det ger en låg driftkostnad, förklarar Dennis Eliasson.

Samarbete kring lösning

Tekniken har tidigare använts främst i större filterlösningar. Nu har Osby Parca samarbetat med ITK Envifront i Växjö för att anpassa tekniken för mindre pannor. Att det har skett nu beror på att kraven på mindre pannor har skärpts, mindre pannor behöver klara nya skärpta krav som har införts enligt det så kallade MCP-direktivet, SFS 2018:471.

Vi är först ut. Det är inte många panntillverkare som har tagit fram ett koncept som passar för egna pannor. Vi har färdiga paket för alla våra pannmodeller och vi kan även dimensionera till andra pannor, säger Dennis Eliasson.

Samarbetet med ITK Envifront pågår fortfarande

– Vi gör en del ändringar och håller på att ta fram en standardisolering så att filtren kommer färdigisolerade från Osby Parca till kunden. Isoleringen är gjord på ett sätt så att det ska vara enkelt att plocka bort isoleringen.

Får plats

– En skillnad med de nya filtren är att det är möjligt att placera dem inomhus om utrymme finns. På flera platser som vill uppgradera reningen har vi sett att filtren får plats inomhus i befintliga pannrum. Om vi bygger en ny prefabanläggning får det också plats. Det blir en bättre miljö för filtret, bland annat slipper vi hantera köldbryggor, förklarar Dennis Eliasson.

Klarar låga temperaturer

Filtret har en inbyggd föravskiljare som tar hand om större partiklar och gnistor som behöver avskiljas innan rökgaserna når filtermediet. Filtrets konstruktion klarar också låga rökgastemperaturer som kan uppstå till exempel när en effektiv panna går på låglast. Låga temperaturer gör att rökgaserna riskerar att kondensera på filterytan. Filtret klarar rökgastemperaturer ner till 80 grader vid torra bränslen och cirka 100 grader vid fuktiga bränslen samt upp till 240 grader.

Installeras i höst

– Vi har sålt det nya filtret till Falkenberg Energi och till Eksta Bostads och de kommer att starta inom kort. Flera energibolag är intresserade och vi ser framför oss att fler avtal kommer att skrivas snart, säger Dennis Eliasson.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 4-2019 som finns att läsa som e-tidning här

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy