Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Att gräva bitcoin tar snart hela Sveriges elproduktion

Det spekuleras vilt i kryptovalutan bitcoin. Kursen steg i slutet av februari till över 58 000 dollar sedan Elon Musk meddelat att hans bolag placerat 1,5 miljard dollar i bitcoin. Han gjorde en vinst på några hundra miljoner dollar på ett par dagar. Tesla meddelade också att man accepterar bitcoin som betalning för sina bilar.

Bara för två år sedan, i början av 2019, låg bitcoinkursen runt 5 000 dollar. Bitcoinhysterin har en baksida. Den handlar om energiförbrukning. Ingen vet exakt vad bitcoinproduktionen kostar i energi, men sannolikt ligger elförbrukningen för att gräva fram bitcoin på samma nivå som elförbrukningen i Nederländerna, och snart på samma nivå som Sveriges hela elanvändning. Det framgår av en artikel publicerad av BBC häromdagen.

Energiproblemet med bitcoin kommer man inte runt. Att gräva fram nya bitcoin (”bitcoin mining”) med blockkedjeteknik kräver oerhört mycket datakraft. Foto: Pixabay
Energiproblemet med bitcoin kommer man inte runt. Att gräva fram nya bitcoin (”bitcoin mining”) med blockkedjeteknik kräver oerhört mycket datakraft. Foto: Pixabay Energiproblemet med bitcoin kommer man inte runt. Att gräva fram nya bitcoin (”bitcoin mining”) med blockkedjeteknik kräver oerhört mycket datakraft. Foto: Pixabay

Det som nu sker kring bitcoin har alla kännetecken av en klassisk spekulationsbubbla, som tulpanlöksmanin i Holland på 1630-talet, som betraktas som den första stora finansbubblan.

Under hösten och vintern 1636 – 1637 steg priset på de eftertraktade tulpanlökarna till astronomiska höjder. En lök av sorten Semper Augustus kunde betinga samma pris som ett helt hus i centrala Amsterdam. Efter några månaders hysteri kollapsade marknaden, och de lökar som betingat de höga priserna kunde inte längre säljas.

Det finns många som hävdar att bitcoinmarknaden inte alls är en bubbla. Elon Musk hör till dem. De menar att det finns behov av en fristående global valuta, och de menar också att man har full kontroll på transaktionerna. Numera anses bara en mycket liten del av handeln ske av kriminella.

Men energiproblemet kommer man inte runt. Att gräva fram nya bitcoin (”bitcoin mining”) med blockkedjeteknik kräver oerhört mycket datakraft. BBC-artikeln beskriver hur systemet är uppbyggt och hur det är beroende av mobilisering av datakraft i globala nätverk. De beräkningar som nu krävs för att klara uppgiften att producera ny bitcoin ligger på 160 quintillioner (160 000 000 000 000 000 000) beräkningar per sekund, enligt BBC. På svenska skulle vi sälja 160 trillioner. Ofattbart mycket, under alla omständigheter.

Som beräkningarna är konstruerade krävs det dessutom fortlöpande allt mer omfattande beräkningar och energiförbrukningen stiger på samma sätt som kursen.

Det har gjort olika beräkningar av hur mycket el som går åt för att driva datorerna. Uppskattningarna ligger mellan 40 TWh och 440 TWh, med ett mest sannolikt värde kring 110 – 130 TWh idag, i början av 2021. BBC jämför med Nederländernas elförbrukning som ligger på 111 TWh eller Argentinas som ligger något högre. Den svenska ligger kring 140 TWh. Elförbrukningen för bitcoin ökar hela tiden, så den är snart ifatt den svenska elanvändningen, som legat still sedan många år tillbaka.

Läs hela blogginlägget här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy