Tillbaka till frågan om biokraft, som jag tog upp i en blogg för ett par veckor sedan. Alla kloka energidebattörer inser att vi behöver biokraft i elsystemet, men ingen har något riktigt bra förslag för hur biokraften ska gynnas. Hur investeringarna i ny biokraft ska komma till stånd och hur vi ska kunna garantera att de befintliga biokraftanläggningarna kan drivas vidare.
Biokraften har så många fördelar. Ändå får den inte plats i debatten och beslutsprocesserna. Istället handlar debatten om dammsugare och kärnkraft. Det absurda i denna energidebatt blottläggs i en fyllig artikel av Torbjörn Nilsson i Svenska Dagbladet härom dagen. Han har pratat med bland andra Mikael Odenberg vid en promenad i Hagaparken in Stockholm. Mikael Odenberg, som var Moderaternas ledande energipolitiker under många år och senare generaldirektör för Svenska Kraftnät, avfärdar det nyväckta intresset för att bygga kärnkraft som populism och ”något som ingen normalt funtad människa kan överväga”. Skälet är att alla vet att ny kärnkraft är för dyr och inte kan hävda sig på marknadsmässiga villkor.
Med den insikten borde vi kunna avfärda kärnkraftsdelen av debatten. Den delen är ett spel inför okunniga opinioner.
Dammsugarjournalistik
Den andra delen handlar om dammsugaren, och den aspekten är relevant. En TV-reporter tog upp frågan om vi borde använda dammsugarna när det är ”brist på el” nu mitt i vintern. Det finns ett effektproblem, och det har blivit tydliggjort när Sverige för första gången på tre år upplever isdygn, en 24-timmarsperiod när alla delar av Sverige har temperatur under noll grader.
Hur utvecklingen ser ut timme för timme kan man följa på Kontrollrummet, Svenska Kraftnäts pedagogiska sajt som redovisar utvecklingen i det nordiska elsystemet. Vi har de senaste dygnen kunnat notera hur elbehovet i Sverige tidvis klättar upp kring 25 000 MW. Vi kan se hur mycket olika produktionsslag bidrar med varje timme och vi kan se priserna, som tidvis varit över 2 kr/kWh. Det kan jämföras med de näranoll-priser vi ofta hade i höstas.
El måste ju produceras i samma ögonblick som den förbrukas. Att vi får ett effektproblem när det blir svinkallt i hela landet beror på att vi har en massa elvärme. Så frågan är om vi inte borde para om ett ”elvärmeproblem” istället för ett ”effektproblem”.
Emma Wiesner
Den här problematiken diskuteras på ett insiktsfullt sätt av den nya EU-parlamentarikern från Centerpartiet, Emma Wiesner, i en debattartikel i samma tidning som intervjun med Odenberg. Hon är inte bara en ung politiker, utan också expert på energifrågor, ingenjör som arbetat i energibranschen…