Alla ämnen
Fjärrvärme

PetroBio firar 60 år av fjärrvärme och industri

PetroBio firar 60 år av fjärrvärme och industri
Johanna Lindén (t.v.), vd, och Daniel Persson, Senior Sales Manager, PetroBio är välkända personer i den nordiska bioenergivärlden. Foto: Alan Sherrard

PetroBio är kända för sina skräddarsydda lösningar inom brännarteknik för flamförbränning, särskilt anpassade för industriella tillämpningar.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade prenumeranter och medlemmar i Svebio kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Premiumkonto med inloggning
  • Full tillgång till låsta artiklar
  • Full tillgång till kartor och översikter
  • Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
  • Välj månadsbetalning eller årsbetalning

Företagets 60-åriga historia speglar Sveriges utveckling inom fjärrvärme och energiomställning- från användning av fossila bränslen som olja och gas, till mer hållbara alternativ som bioolja, biogas och fast biobränsle. Alan Sherrard har tecknat PetroBios historia.

Petrobio, med bas i Göteborg, har varit familjeägt sedan starten och ingår sedan 2018 i VYNCKE-koncernen. Företaget specialiserar sig på flamförbränning och erbjuder idag en produktportfölj med fyra olika typer av brännarteknologier.

Flera typer av bränsle

Varje teknik kan hantera flera typer av bränsle – fasta, flytande eller gasformiga- och är anpassad för industriella tillämpningar inom intervallet 2–50 MW.

Leveranserna omfattar allt från utbyte och eftermontering till ombyggnader av pann-anläggningar eller helt nya pannanläggningar kompletta med förbränningsenheter, bränsleberedningssystem, pannor och rökgasrening.

– Varje projekt är unikt med sin uppsättning parametrar, villkor och begränsningar. Vårt jobb är att utforma och konstruera den mest optimala tekniska och ekonomiska lösningen för kunden, inklusive service och support efter försäljning, med hänsyn till de specifika omständigheterna. Oavsett lösning måste den vara robust och samtidigt enkel att använda och underhålla, förklarar Daniel Persson, senior försäljningschef, som har arbetat på PetroBio i över 30 år.

Exteriören på industritvätten i Alingsås består av mottagning och lagring av träpellets (silon), pelletskvarn inklusive tillbyggnad (den öppna dörren), rökgasrening och askavskiljning (till vänster). Foto: Alan Sherrard

Start med en kraftfull duo

PetroBio, då under namnet Petrokraft, grundades 1964 av Harry Larsson och Torsten Backman.

I själva verket var det två företag som bröderna bildade: Petrokraft för att konstruera brännarna samt FerroTeknik, en verkstad för att tillverka dem. Även familjen Wallentin var med i starten av Ferroteknik, och de driver fortfarande verkstaden.

De två företagen har följt varandra som nära partners och FerroTeknik fortsätter att tillverka PetroBios brännare i Floda strax utanför Göteborg, strax intill PetroBios lager av reservdelar och slitdelar.

– PetroBios historia började med brännare för flytande och gasformiga bränslen. Starten sammanföll med utvecklingen och utbyggnaden av fjärrvärmenätet i hela Sverige under 1960- och 1970-talen, berättar Daniel Persson.

Pannverksamheten i Generator

1969 förvärvade Sten A. Olsson, grundare av den globala shipping-, offshore-, återvinnings- och fastighetskoncernen STENA, Petrokraft via sitt pannföretag Generator. Generators oljepannor med Petrokraftbrännare blev synonyma med värmeverk under 1970- och 1980-talen då fjärrvärmen fortsatte att byggas ut.

Pannverksamheten i Generator avyttrades senare, men STENA behöll Petrokraft fram till 2018 då VYNCKE förvärvade PetroBio. VYNCKE är ett familjeföretag med förbränningslösningar baserade på biobränslen och har varit verksamt i över 100 år.

Namnet PetroBio återspeglar de inneboende flerbränsleegenskaper som Petrobios brännare har. Foto: Alan Sherrard

De första projekten

1964 genomfördes det första projektet av dåvarande Petrokraft, vilket var en 3 MW oljebrännare till ett mejeri i norra Sverige, som använde brännaren i drygt 40 år. 1969 utfördes det första exportprojektet – en 5 MW oljebrännare till Finland, och samma år levererade Petrokraft en 9 MW oljebrännare till Lithells livsmedelsindustri i Sköllersta.

45 år senare, under 2014, fick PetroBio i uppdrag att bygga en ny träpulvereldad ångpanna för Lithells (numera Atria) i Sköllersta med pelletssilo, kvarn, effektbrännare, ångpanna och rökgasrening för att ersätta det gamla oljeeldade systemet.

Utvecklingen av rotationsbrännaren gav nya möjligheter till utsläppsreduktion vid flamförbränning och 1974 levererades de första brännarna till Sala-Heby Energis kraftvärmeverk Silververket i Sala. Brännarna är fortfarande i drift och Silververket har haft fossilfri energiproduktion sedan år 2000, då brännarna konverterades till biobränsle.

Detalj av den komplicerade brännarfördelaren. Foto: Alan Sherrard

– Rotationsbrännaren har naturligtvis vidareutvecklats under årens lopp och är fortfarande i högsta grad en relevant lösning idag. De flesta konverteringar från fossil olja till bioolja av de gamla Generator/Petrokraft-anläggningarna från 60-, 70- och 80-talen använder rotationsbrännare, säger Daniel Persson.

– År 1980 inledde vi ett samarbete med Sunflame, ett japanskt företag som levererar hjälpångsystem för värme och kraft på fartyg. Hittills har vi levererat över 800 brännare som installerats på olika typer av fartyg runt om i världen, allt från oljetankers till kryssningsfartyg och isbrytare. Nyligen uppdaterade den svenska isbrytaren Oden sitt brännarkontrollsystem, säger Johanna Lindén, vd för PetroBio som har varit med i företaget i nästan ett decennium. PetroBios brännare har ombord på Oden seglat på de sju haven, varit vid Nordpolen och så nära Sydpolen som man kan komma med en båt.

När styrenheten nyligen byttes ut, och vi har nu den beresta modulen kvar på vår verkstad, som en rolig kuriosa.

Innan hon började på PetroBio hade hon en lång karriär på Valmet i Göteborg. Johanna Lindén är även styrelseledamot i Svebio.

Vy från sidan visar förläningen av anslutningen mellan panna och brännare. Foto: Alan Sherrard

Koldioxidskatt och pulverkraft

Redan 1987 levererade PetroBio sitt allra första kommersiella projekt för förbränning av träpulver till Hallstahammar. År 1993 tog Söderhamn Energi emot sin allra första PetroBio-anläggning för träpulver och uppgraderade den 2016. Anläggningen är fortfarande i drift och är med sina dryga trettio år en av de äldsta PetroBio-anläggningarna för träpulver i drift.

2017 uppdaterades brännarna i Söderhamn med senaste teknologin för pulverbrännare, och fortsätter sin tjänst för att producera energi till Sveriges energisystem.

– I början av 1990-talet infördes koldioxidskatten i Sverige och det var då intresset för

förnybara bränslen, i synnerhet biooljor för fjärrvärme och processvärme, började ta fart på allvar. Vi kunde matcha det intresset med vår portfölj av lösningar för pressluftsbrännare och rotationsbrännare samt konceptet med träpulver. Slutet av millenniet markerade början på vår förflyttning från att vara en leverantör av brännarteknik till att bli mer kundorienterade med projektdesign, konstruktion, ombyggnad och byggnation av hela anläggningar, säger Johanna Lindén.

Inuti pelletskvarn-enheten. Träpulvret transporteras mekaniskt in i pannrummet och till doseringssilon med hjälp av en axellös skruvtransportör. Foto: Alan Sherrard

I början av 2000-talet introducerades den fjärde brännartypen, lansbrännaren, som vanligtvis används för uppstart av fastbränslepannor eller temperaturhållning i pannor för energiåtervinning av avfall.

– Brännarlansen är helt automatiserad och tillbakadragbar, vilket är en fördel i utmanande förbränningsmiljöer, eftersom den inte används kontinuerligt. De flesta leveranser av lansbrännaren används idag med biooljor som ett sätt att minska koldioxidavtrycket, säger Johanna Lindén. Borås Energi och Miljö’s avfallspannor är ett exempel på detta, där brännarna eldar MFA (mixed fatty acid), en bioolja som säljs i en standardiserad form.

Inuti ”dockskåpet”

En klassisk PetroBio-installation finns på det stora tvätteriet i Alingsås. Den kallas internt ”dockhuset” eftersom anläggningen är pedagogisk och lätt för en besökare att följa från bränsle till skorsten, och är ett utmärkt exempel på en konvertering av en befintlig ångpanna. Den visar också att även gamla pannor kan få ett nytt liv och uppfylla strikta miljökrav.

Pannan, som ursprungligen installerades på 1970-talet som en oljeeldad Generator/Petrokraft-leverans, eftermonterades senare med en ny brännare för att drivas med gasol som huvudbränsle och olja som reservbränsle. År 2013 byggdes samma panna om ännu en gång, den här gången för att eldas med pulvriserad träpellets som huvudbränsle och med gasol som reservbränsle.

Vid full belastning genererar ångpannan på 6,5 MW, motsvarande upp till 4,5 ton ånga per timme vid 16 bars tryck. Ångan används för tvätt- och torkningsprocesser. En viktig egenskap är att brännaren kan möta processens snabba ändringar i effektbehov. Snabba variationer i effektbehov ställer krav på att brännaren och pannan snabbt ska kunna svara genom att reglera ner eller upp effekten.

Petro Compact Ecoflame System (PCES)-brännaren). Den är med doseringssilo konfigurerad för att köras på träpulver med gasol som reservbränsle. Foto: Alan Sherrard

PetroBios leverans omfattade en pellets

Petro Compact Ecoflame System (PCES)-brännaren med doseringssilo är konfigurerad för att köras på träpulver med gasol som reservbränsle.

Inuti pelletskvarn-enheten. Träpulvret transporteras mekaniskt in i pannrummet och till doseringssilon med hjälp av en axellös skruvtransportör.BIOENERGI nr 5 2024 17

silo, en kvarnenhet, ett pulverdoseringssystem, en brännare för träpulver och LPG, modifiering av anslutningen mellan panna och brännare för att möjliggöra en längre låga, samt rökgasrening efter förbränningen för att avlägsna flygaska.

–”Dockhuset” är ett perfekt exempel på en träpulverinstallation för oss. Tack vare tvätteriets välvilja och samarbete har vi haft otaliga besökare här sedan 2013. Folk har kommit från hela världen och från alla typer av företag, forskningsorganisationer, lokala myndigheter, konferensdeltagare och nyanställda, säger Johanna Lindén.

Från Petrokraft till PetroBio

Redan 1964 sa namnet ”Petrokraft” allt, bokstavligt talat ”Petro(leum) Kraft”. Det var först för ett decennium sedan, 2014, som Petrokraft bytte namn till PetroBio för att minska betoningen på fossila bränslen och bättre återspegla fokuset i verksamheten mot förnybara bränslelösningar.

– Det kan tyckas paradoxalt att ”Petro” fortfarande finns med i namnet, men det har en så stark koppling till oss som företag för många av våra kunder att vi inte kunde släppa det. Namnet PetroBio berättar var vi kommer ifrån och vart vi är på väg som företag. Det återspeglar också de inneboende flerbränsleegenskaperna som våra brännare har. Vi är stolta över vårt arv som innebär att vi har spelat en betydelsefull roll i utvecklingen och utbyggnaden av Sveriges energisystem, precis som vi är stolta över att fortsätta hjälpa företag att ställa om samma system till förnybara alternativ framöver, avslutar Johanna Lindén.

Foto: Alan Sherrard

Ökar internationellt

Och det finns mycket att vara stolt över. Under de senaste åren har PetroBio levererat biobaserade energilösningar för att ställa om från fossilt till förnybart till en mängd olika industrier och anläggningar där värme eller ånga behövs – massa- och pappersbruk, träförädlingsanläggningar, avfallskraftvärmeverk, livsmedelsindustri, bryggerier, destillerier, tvätterier, konfektyrtillverkare, möbeltillverkare, asfaltverk och laboratorier.

Efter att företaget förvärvades av familjen VYNCKE har tillväxten internationellt tagit fart. Nu sker konverteringarna inte bara i Sverige utan i ökande omfattning runt om i världen, det visar listan med över tio projekt som PetroBio har levererats i samarbete med VYNCKE – och fler kommer.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy