Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Preem först i Sverige med ursprungsinformation på diesel och bensin

Idag är det inte lagkrav på drivmedelsföretag att deklarera råvaruinnehåll och ursprung i diesel och bensin.

I väntan på nya riktlinjer från Energimyndigheten har Preem tagit beslutet att gå före, och offentliggör nu information om de förnybara drivmedlens råvaror och ursprung som från och med idag finns tillgänglig på Preems hemsida.

Preems vision är att leda omställningen till ett hållbart samhälle. En central del i den hållbara omställningen är att successivt byta ut råvarorna i de produkter som produceras och säljs – från råolja till förnybara alternativ, och Preem lägger stora resurser på att hitta så hållbara, förnybara råvaror som möjlig.

– Det är viktigt att förnybara råvaror både bidrar till utsläppsminskningar som hindrar klimatförändringarna, samtidigt som den lokala miljöpåverkan minimeras och den sociala hållbarheten värnas, säger Jens Bruno, chef hållbarhetsutveckling på Preem.

Kunderna ska känna sig trygga

Idag är kunskapsnivån kring innehållet i förnybar bensin och diesel låg, och det finns inga tydliga riktlinjer för hur drivmedelsföretagen ska deklarera innehållet i produkterna. Preem har därför tagit beslutet att gå före, och offentliggör nu information om drivmedlens råvaror och ursprung, som nu finns lättillgängligt på företagets hemsida.

– Ökad transparens är en central del i vår syn på hållbarhet. Det bygger kunskap och trovärdighet för vår verksamhet, samtidigt som vi ger våra kunder en möjlighet att göra medvetna val som gör skillnad. Vi vill att kunder ska känna sig trygga i att en tankning på Preem är det mest hållbara alternativet, säger Jens Bruno.

Hållbara råvaror

Preems vision är att leda omställningen till ett hållbart samhälle. Målet är att vara klimatneutrala längs hela värdekedjan senast 2045, i linje med Sveriges klimatmål. För att nå klimatmålen krävs att andelen förnybara drivmedel ökar kraftigt i Sverige. Preem vill vara en del av den hållbara omställningen och lägger idag stora resurser på att utveckla marknadens mest hållbara drivmedel.

Skillnad på grönt och grönt

En central del i den hållbara omställningen är att successivt byta ut råvarorna i produkterna, från råolja till förnybara alternativ. Parallellt pågår ett ständigt arbete med att hitta de mest hållbara, förnybara råvarorna som möjligt. Det är viktigt att förnybara råvaror både bidrar till utsläppsminskningar som hindrar klimatförändringarna, samtidigt som den lokala miljöpåverkan minimeras och den sociala hållbarheten värnas.

Hållbarhet förutsätter transparens

Preem strävar efter att vara branschens mest transparenta företag och är idag det enda företaget som öppet redovisar innehållet i den totala förnybara försäljningen. Ökad transparens är en central del i vår syn på hållbarhet. Det bygger kunskap och trovärdighet för vår verksamhet, samtidigt som vi ger våra kunder en möjlighet att göra medvetna val som gör skillnad.

Den gröna produktionen

Preem är stolta över de förnybara insatsråvaror som våra drivmedel består av. I vår egen produktion på raffinaderiet i Göteborg producerades 2019 drygt 200 000 kubikmeter förnybara drivmedel. I genomsnitt bestod produkterna av 53 procent tallolja, och 47 procent av slakteriavfall. Genom att nyttja avfall från skogs- och livsmedelsindustrin bidrar Preem till ett mer cirkulärt samhälle, som minimerar risken att resurser går till spillo.

Läs mer om Preems hållbara råvaror

Jens Bruno, chef Hållbarhetsuteckling Preem
Jens Bruno, chef Hållbarhetsuteckling Preem Jens Bruno, chef Hållbarhetsuteckling Preem

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy