Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Preem testar med fem procent rapsolja i raffinaderiet i Lysekil under begränsad tid

För första gången omvandlas förnybar råvara till diesel av miljöklass 1 på Preems raffinaderi i Lysekil. Därmed är den förnybara produktionen nu igång med sikte på att senast 2024 starta produktionen av upp till 950 000 kubikmeter årligen.

Detta är en del av ett större projekt som avser att bygga om den existerande Synsat-anläggningen för storskalig produktion av förnybara drivmedel. Till att börja med kommer fem procent rapsolja att samköras med den fossila råvaran under en begränsad tid. Denna provdrift sker inom villkoren för befintligt miljötillstånd och utgör en viktig grund för raffinaderiets omställning.

Preem Lysekil
Till att börja med kommer fem procent rapsolja att samköras med den fossila råvaran under en begränsad tid. Preem

– Vi påbörjar nu en omfattande omställning av raffinaderiet i linje med Preems övergripande och långsiktiga affärsstrategi, och det är glädjande att få starta Preemraff Lysekils resa mot att bli ett biodrivmedelraffinaderi, säger raffinaderichef Aad van Bedaf.

40 procent förnybar råvara

När ombyggnationen är genomförd kommer anläggningen kunna ta emot 40 procent förnybara råvaror, med ambitionen att på sikt nå högre nivåer. Ombyggnationen kommer även innebära att motsvarande mängd fossil råvara fasas ut från Synsat-anläggningen.

Den utökade förnybara produktionen kommer att spela en central roll i att Sverige når de uppsatta klimatmålen. Ombyggnationen bedöms minska utsläppen i hela värdekedjan med mellan 1,2–1,7 miljoner ton koldioxid varje år, varav den största minskningen kommer att ske inom vägtrafiken. Samtidigt kommer den förnybara produktionen att rymmas inom befintligt koldioxidutsläpp från raffinaderiet.

En ansökan om ändring av befintligt miljötillstånd planeras att lämnas in innan årsskiftet. Investeringsbeslut planeras under sommaren 2021. Anläggningen planeras att vara i drift senast år 2024.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy