Alla ämnen
Biobränsle

Procarbon satsar på biokol och biomassa

Procarbon satsar på biokol och biomassa
Clara Trägårdh, vd för Procarbon. Foto: Procarbon

Familjeföretaget Procarbon som funnits i över 30 år, gör just nu en spännande hållbarhetsresa tillsammans med sina kunder. För Bioenergitidningen berättar vd:n Clara Trägårdh om företagets steg in i bioenergibranschen.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

– Ett naturligt steg för Procarbon är att hjälpa våra kunder med deras gröna omställning, säger Clara Trägårdh och förklarar vidare att företaget har två kategorier av kunder. Den ena gruppen verkar inom metallurgisk industri och den andra i energisektorn.

Inom den metallurgiska industrin är det få aktörer som kan ersätta kol med vätgas, vilket gör att de istället söker en grön kolatom som alternativ för att minska sitt koldioxidavtryck.

– Vi arbetar intensivt med att kunna brygga övergången från fossil till biobaserad råvara. Vi behöver kunna anpassa våra produkter efter varje kunds specifika behov, säger Clara Trägårdh.

Extrudering för förädling av biokol. Foto: Procarbon

Ny patenterad teknologi

Under cirka 15 år har Procarbon haft traditionellt träkol i sin portfölj. För att möta efterfrågan på större volymer i kundernas processer, krävs det att träkolet förädlas.

Något som Procarbon lyckats med tillsammans med ett universitet i Norge, där man under fem års tid arbetat fram en patenterad teknologi som nu finns ute på den globala marknaden.

Historiskt sett har Procarbon sålt mycket kolbaserad råvara importerad från Sydamerika, vilket har resulterat i ett stort kontaktnät både i Syd- och Nordamerika.

– Ett naturligt steg har varit att ta in biomassa även från den regionen i vår portfölj och inte bara jobba med lokala, europeiska partners. Detta för att kunna erbjuda ytterligare kvaliteter och större volymer. Trots globalt engagemang strävar vi ändå främst mot så utbredda lokala samarbeten som möjligt. Allt för att möta den ökade efterfrågan av gröna alternativ, tillägger Clara Trägårdh.

Procarbon utökar sin portfölj med fler biobränsleprodukter i takt med att deras energikunder minskar sitt kolanvändande. Foto: Procarbon

Skräddarsyr hela logistiklösningar

Procarbon levererar allt ifrån löst i bulk, silobil, pallat gods och storsäck. De har även möjlighet att sortera, torka, lagra utomhus och inomhus eller lasta om gods till annat fordonsslag vid sina terminaler i Sverige – logistiklösningar som de också kan använda för fasta och flytande biobränslen.

I deras sortiment finns bland annat träpellets, flis, pellets gjort på solrosskal, biokol och biooljor.

– Vår resa mot en mer hållbar framtid fortsätter, och vi ser med tillförsikt fram emot att ta ytterligare steg inom bioenergi och biokol, säger Clara Trägårdh.

Under 15 år har Procarbon haft traditionellt träkol i sin portfölj. De senaste fem åren har företaget utvecklat en teknologi för att förädla träkolet. Foto: Procarbon

Utvecklingslaboratorium i Norge

Procarbon har sitt huvudkontor i Alingsås, men de har även kontor i Stockholm och Västerås samt terminaler utanför Gävle och i Skåne. Årligen hanterar bolaget cirka 1 000 lastbilsleveranser och 70 fartygslaster med en total vikt på 400 000 ton.

– Dessutom har vi ett forsknings- och utvecklingslabb i Kristiansand, Norge, för våra teknologiska innovationer. Vårt globala nätverk inkluderar även ett inköps- och säljkontor i Asunción, Paraguay, berättar Clara Trägårdh.

Bolagets affärsmodell är anpassad efter internationella marknader, vilket gör att omsättningen varierar beroende på hur växelkurserna ligger, samt hur marknadsläget ser ut. Under 2023 var omsättningen 1,2 miljarder kronor. Året innan omsatte Procarbon cirka 1,5 miljarder kronor.

Leverans av produkter i storsäckar med fartyg. Foto: Procarbon

Hur kommer det sig att ni vill vara medlemmar hos Svebio?

– Ett naturligt steg för oss som aktör på den svenska biomassamarknaden är att bli medlemmar i Svebio. Genom vårt medlemskap får vi tillgång till värdefull information och en plattform för att delta i relevanta diskussioner inom sektorn, säger Clara Trägårdh och berättar vidare:

– Svebios fokus på hållbarhet och energimarknaden speglar våra egna ambitioner. Tidningen erbjuder oss insikt i frågor som rör hela branschen. Detta medlemskap hjälper oss att ytterligare stärka vår trovärdighet när det gäller att möta de höga hållbarhetskriterier som våra kunder och samarbetspartners efterfrågar.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy