Alla ämnen
Bioenergi i industri

ProcessTeknik lyfter petrokemins och skogsindustrins utmaningar

Hur kan petrokemibranschen ersätta oljebaserade bränslen med grönare alternativ? Och hur ska skogsindustrin hitta nya avsättningar för skogens gröna guld? Det blir ett hett ämne under ProcessTeknik, som arrangeras parallellt med Scanautomatic, på Svenska Mässan i Göteborg den 9-11 oktober.

– Vi kommer att ägna en hel dag åt det, säger Daniel Frosterud, säljchef på teknikföretaget GEA och drivande för programpunkterna under ProcessTeknik.

Daniel Frosterud, säljchef på teknikföretaget GEA.
Daniel Frosterud, säljchef på teknikföretaget GEA. Fotograf: Svenska Mässan/Emmy Jonsson Daniel Frosterud, säljchef på teknikföretaget GEA.

Just nu är petrokemibranschen uppe i en av sina största omställningar – att bli mer grön i sin processtillverkning. Men det kräver nya lösningar och nya sätt att tänka. Och här jobbar man i nära samarbeten med skogsindustrin, som möter utmaningar från andra hållet, nämligen hur de ska hitta nya avsättningar och marknader för skogsråvaran. Några företag som jobbar framgångsrikt med detta är Preem med sin nya diesel framställd ur skogsrester, Södra med sina satsningar på hållbara produkter som korslaminerat timmer och biometanol och ST1 som producerar bioetanol av avfall.

Mot en mer miljöanpassad processindustri

– Alla dessa aktörer, och flera med dem, kommer att finnas med under mässan för att berätta om sina nya investeringar och vilken färdriktning man tar mot en mer miljöanpassad processindustri, säger Daniel Frosterud.

Totalt ägnas en hel dag med föreläsningar och paneldebatter till detta under mässan. Då kommer man bland annat att diskutera vilka tekniker som krävs för omställningen och hur man ser till att lösningar som fungerar på ett labb blir kommersiellt lönsamma. Och inte minst – hur fort omställningen till mer hållbara alternativ går.

– Det handlar om nya processtekniker som måste tas fram – en stor omställning som kräver stora investeringar i ny teknik och nya sätt att tänka. Hur det ska gå till kommer vi att diskutera och visa exempel på under mässan, säger Daniel Frosterud.

Scanautomatic och ProcessTeknik arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 9-11 oktober och beräknas locka drygt 300 utställare och 10 000 besökare inom svensk industri.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy