Alla ämnen
Politik

Regeringen tillsätter utredning om negativa utsläpp av växthusgaser

Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och vara ledande i det globala arbetet med att förverkliga Parisavtalets ambitiösa målsättningar. Regeringen har idag beslutat att tillsätta en utredning om negativa utsläpp av växthusgaser.

Med negativa utsläpp menas att utsläppen är mindre än noll, det vill säga att halten av växthusgaser i atmosfären sänks. Att rika länder uppnår nettonegativa utsläpp senast i mitten av detta århundrade är en förutsättning för att kunna nå Parisavtalets målsättningar.

– Åtgärder för att åstadkomma negativa utsläpp är en viktig del av framtidens klimatpolitik. Potentialen för negativa utsläpp är dock sannolikt begränsad och vi får aldrig tappa fokus på uppgiften att minska våra utsläpp så långt som möjligt, säger klimatminister Isabella Lövin.

Åsa-Britt Karlsson, generaldirektör för Statens geotekniska institut (SGI), ska leda utredningen som bland annat har till uppgift att föreslå en strategi för hur Sverige ska nå nettonegativa utsläpp av växthusgaser efter 2045.

Bio-CCS

Utredningen ska undersöka hur bland annat ökad inbindning av kol i skog och mark, avskiljning och lagring av koldioxid med biogent ursprung (bio-CCS) och verifierade utsläppsminskningar genom investeringar i andra länder kan och bör bidra till detta. Utredningen ska lämna över sin slutrapport till regeringen senast den 31 januari 2020.

– Hur vi ska åstadkomma negativa utsläpp av växthusgaser är en av de stora framtidsfrågorna. Detta måste också ske inom ramen för att målen om hållbar utveckling klaras. Jag ser mycket fram emot att leda det spännande arbetet utredningen har framför sig, säger Åsa-Britt Karlsson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy