Alla ämnen
Biokraft

Rekordtidig uppstart av Örtoftaverket möjliggör mer el med biobränsle i södra Sverige

Rekordtidig uppstart av Örtoftaverket möjliggör mer el med biobränsle i södra Sverige
Flygbild över Örtoftaverket från sydväst.

Efter sommarens stopp för revision har Kraftringen nu åter tagit Örtoftaverket i drift och produktionen av el med biobränsle har startat. Starten har gått mycket bra och skedde rekordtidigt på säsongen för att kunna möta behovet av planerbar och hållbart producerad el i södra Sverige.

Södra Sverige saknar elproduktionskapacitet, det syns både i problemen med effektsituationen och de höga elhandelspriserna. Efter den årliga revisionsperioden beslöt därför Kraftringen att starta upp Örtoftaverket tidigare än normalt. Det skriver Kraftringen i ett pressmeddelande.

El med biobränsle ger planerbar elproduktion

– Behovet av planerbar elproduktion är stort, därför har vi tidigarelagt starten av Örtoftaverket, säger Fredrik Fackler, chef för Kraftringens affärsområde Värme & Kyla. Sommarens revisionsperiod kunde genomföras tidigt tack vare lojal personal som lade om sina semestrar, vilket också skapade den här möjligheten och återstarten har gått utan några problem.

Effektiv produktion

Örtoftaverket är ett så kallat kraftvärmeverk vilket innebär att energin i bränslet omvandlas till både el och värme. I motsats till äldre, fossileldade, kraftverk betyder det att processen får en mycket högre verkningsgrad. Med kraftvärme kommer över 90 procent av bränslet till nytta, att jämföra med siffror på under 40 procent i exempelvis oljekraftverk.

Stabilitet i elnätet

– Planerbar produktion som kraftvärmeverk ger nödvändig stabilitet i elnätet och möjliggör vidare satsningar på förnybara energikällor som sol och vind, säger Sezgin Kadir, vd och koncernchef för Kraftringen. Därför pågår nu också förprojektering av en andra panna på vår befintliga mark i Örtofta. Ett stort och viktigt projekt som vi hoppas kunna ta i drift 2028.

Dubblad kapacitet på gång

Idag har Örtorftaverket har en kapacitet att producera 39 MW biokraft dygnet runt oberoende av väder och vind. Med en andra panna i drift 2028 skulle Kraftringen kunna fördubbla maxeffekten med biokraft.

Fakta:

Örtoftaverket togs i bruk 2014 och drivs sedan 2018 enbart med förnybara bränslen. Här eldas returträ (exempelvis lastpallar och byggmaterial) och skogsrester från regionen och blir till el och värme.

Utöver Kraftringens fjärrvärmenät, som förbinder Lomma, Lund och Eslöv, så finns även en koppling till fjärrvärmenäten i Landskrona och Helsingborg och ett samarbete med Landskrona Energi och Öresundskraft för att gemensamt optimera värmeproduktionen i respektive område. Det gör fjärrvärmenätet till ett av landets största nät.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy