Familjeföretaget Bussme Energy fortsätter expandera och bygger nu fjärrvärmenät i skånska Kävlinge. Bolaget har sedan tidigare pannor och fjärrvärmenät i Svedala, Munka-Ljungby i Ängelholm och Förslöv Båstad.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
I höstas togs anläggningar i Laholm och Getinge i Halmstad i drift. I år byggs nät i Kävlinge och Löddeköpinge, som också ligger i Kävlinge kommun.
Modifiererat för biokol
I Kävlinge byggs två pannor på 3 MW vardera, och Löddeköpinge en panna på 5 MW. Det som byggs är fastbränslepannor från Osby Parca, som modifierats för att kunna producera biokol.
Även i Furulund utanför Kävlinge finns planer på att bygga en tillfällig panna, och tanken är att någon gång i framtiden bygga ihop de lokala näten i kommunen.
– Om man bygger nät från Kävlinge förbi Furulund så är det inte så långt till Löddeköpinge, säger Sven Persson.
Förlitat sig på gas och el
Kävlinge är en av få kommuner som saknar fjärrvärme. Den tidigare kärnkraftskommunen som också ligger vid det västsvenska gasnätet har förlitat sig på el och gas.
Många i Kävlinge värmer alltså idag fastigheten med naturgas, ett bränsle som har rusat i pris under energikrisen.
– Det är en väldig rusch. Gaspriset har stuckit iväg och fastighetsägarna jagar oss för att få fjärrvärme inkopplat. Det är rätt så enkelt att få kunder att skriva avtal, säger Sven Persson.
Driften i Kävlinge är tänkt att starta efter sommaren och i Löddeköpinge senare under hösten. Framöver tittar Bussme Energy på att fortsätta bygga ut i Båstad tillsammans med Södra Hallands Kraft.
Bränslebehovet tredubblas
Intresset för att konvertera till bioenergi är alltså stort. Problemet är tillgången på bränsle. I pannorna eldar Bussme flis, skogsflis, rt-flis och salixflis. Den innevarande säsongen var det nära att bränsle tog slut.
– Här i Skåne har vi haft det lite kärvt under vintern, men vi har fått leveranser så att vi har klarat oss.
Men de nya fjärrvärmepannorna, som inte bara ska producera värme utan också biokol, så tredubblas bränslebehovet för Bussmes verksamhet framgent och växer till 100 GWh.
– Nästa vinter måste vi vara lite bättre rustade, säger Sven Persson.