Alla ämnen
Karriär

Så vill Anna Törner lyfta bioenergin

Så vill Anna Törner lyfta bioenergin

Anna Törner började sitt nya jobb som vd på Svebio den 1 september. Andra dagen på jobbet svarade hon på några frågor som sig själv och sitt nya uppdrag.

Vad har du för utbildning och bakgrund?

– Jag är internationell ekonom i botten och har en magister från internationella miljöinstitutet vid Lunds Universitet. Under studietiden var jag också en tid i Frankrike, säger Anna Törner och fortsätter:

– Efter det följde en praktikperiod på Transportdirektoratet på Kommissionen i Bryssel. Det gav mersmak för Bryssel och jag hittade en tjänst på Eurelectric, som är elindustrins branschorganisation. Det var mitt första ”riktiga” jobb och det var väldigt roligt att arbeta på en medlemsbaserad organisation och ge mervärde till medlemmar genom konkret påverkansarbete mot institutioner i Bryssel.

– Jag var miljörådgivare med internationell inriktning. Arbetet omfattade bland annat avfallsfrågor, ren luft och även en del om klimat. Det var roligt att få en inblick i hur man får fram ett budskap och jag fick många bra kontakter.

Tillbaka till Sverige

– Efter några år ville jag tillbaka till Sverige och sökte ett jobb på Regeringskansliet med fokus på miljö, energi och klimat med inriktning på industri och näringspolitik. Det började med förberedelser och genomförande av Sveriges EU-ordförandeskap 2009.

– Efter det har jag hela tiden jobbat med energi och miljö, men på olika departement och i olika positioner under 14 år och sedan 2014 i olika chefsroller.  Efter det var jag en kortare tid på Strålsäkerhetsmyndigheten som avdelningschef med sex enheter och tre labb och totalt cirka 90 personer.

– Det är jättespännande att vara tillbaka i en medlemsorganisation. Nu sluts cirkeln på ett sätt när jag återkommer till en privat medlemsbaserad organisation. Jag gillar kopplingen till det politiska och hur man kan försöka ge bättre förutsättningar för medlemmar och bioenergi. Jag tycker det är roligt att vara chef och leda och få till en bra teamkänsla.

Bygga vidare

– Jag kände spontant också att bioenergi ligger mig varmt om hjärtat. Jag tycker att det är viktigt att lyfta bioenergi och minska fossilberoendet. Det är också spännande att jobba med en organisation med ett mindre kansli, med många medlemmar och att bygga vidare på allt bra som finns inom Svebio och kanske också hitta nya vägar framåt.

Nämn några av dina egenskaper som du tror kan vara till glädje för Svebio?

– Det är alltid svårt att slå sig själv för bröstet. Jag har ett engagemang och driv samt ett stort kontaktnät. Jag hoppas att det kan vara en fördel att ha jobbat nära politiken under många år. Jag har träffat många aktörer, organisationer och tagit del av många remissyttranden och vet vad som går hem och förstår den kommunikativa aspekten.

– Det hoppas jag kunna bygga vidare på. Det handlar om att påverka politiken och det börjar redan på EU-nivå. Det är mycket som bestäms på ett tidigt stadium redan innan det kommer till implementeringsfasen i Sverige, säger Anna Törner.

Vad ser du behövs för att lyfta bioenergin?

– En viktig del är att det finns olika förutsättningar i olika länder och jag tror vi kan göra mycket i den pedagogiska delen i kommunikationen. Vad är till exempel hållbart skogsbruk? Det är en fråga som behöver fortsätta förtydligas och diskuteras och kanske avdramatiseras.

– I arbetet med att verka för bioenergins utveckling så handlar mycket om hur vi ska sprida budskap och kommunicera. Det är där nyckeln ligger framåt. Ofta har vi inte möjlighet till två timmars sittningar och för att gå igenom detaljer, ofta är det den korta informationen som behövs, menar Anna Törner och berättar vidare:

– Bioenergin verkar på ett sätt vara lite styvmoderligt behandlad. Investeringarna inom vissa sektorer tar inte fart. Det beror på politiska lappkast och det i sin tur kanske saknas förståelse eller på att vissa budskap inte har nått fram eller inte varit möjligt att ta till sig. Det saknas en generell förståelse för hur viktig bioenergi är, sett till användning i stort, omkring 39 procent av energin som används i Sverige, det är en enormt stor andel. Sett till det så pratar vi för lite om bioenergi i den offentliga debatten.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag gillar att vandra, paddla, träna, resa och umgås med familj och vänner. Jag är också en fotbollsmamma till två aktiva barn, en kille och en tjej, något som tar mycket tid och energi, och är fantastiskt roligt, avslutar Anna Törner.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy