Alla ämnen
Bioenergi i industri

Saxwerk levererar hetvattenanläggning till Hedlunds Timber

Hedlunds Timber i Furudal investerar totalt cirka 35 miljoner kronor i en ny anläggning som ska ge hetvatten till företagets virkestorkar.

Hedlunds Timber, pannlyft
Hedlunds Timber i Furudal investerar totalt cirka 35 miljoner kronor i en ny anläggning som ska ge hetvatten till företagets virkestorkar. Hedlunds Timber i Furudal investerar totalt cirka 35 miljoner kronor i en ny anläggning som ska ge hetvatten till företagets virkestorkar.

Saxwerk i Västerhaninge kommer under hösten att installera en anläggning som ska leverera hetvatten till virkestorkarna på Hedlunds Timber i Furudal. Leveransen är en totalentreprenad med bränslehantering, ugn, panna och elfilter. Underleverantör av hetvattenpannan på åtta megawatt är VEÅ i Sävsjö och elfiltret levereras av Scheuch. I Saxwerks åtagande ingår även ett komplett pannhus, rörinstallation samt elinstallation. Ordervärdet för Saxwerks del är cirka 26 miljoner kronor. Entreprenader för mark och bygg ingår inte i Saxwerks leverans. Driftsättning är planerad till årsskiftet.

Bark blir huvudbränsle

Den totala investeringen för Hedlunds Timber är cirka 35 miljoner kronor. Den nya anläggningen ska använda bark som huvudbränsle för att ge värme till virkestorkarna och för att värma upp fastigheter. Andra biprodukter från sågverket säljs till externa köpare och används bland annat för pelletsproduktion.

– Vi valde Saxwerk som leverantör baserat på bland annat personalens långa erfarenhet. De har bra produkter med bra miljödata, bra bränslehantering och vi får en bra helhetslösning. Vi bygger en kompakt anläggning i en ny byggnad. Alla delar, även elfilter, får plats inomhus och det blir ett bra flöde från bränsle till rökgaser, säger Björn Nedin, teknisk chef på Hedlunds Timber.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 4-2016

Fakta

Om Hedlunds Timber och Saxwerk

Hedlunds Timber:

Industrin består av sågverk, hyvleri och husfabrik. Den sågade volymen är cirka 90 000 kubikmeter.

Omsättning: 207 miljoner kronor

Resultat: 16,5 miljoner

Antal anställda: 36 personer

Hedlunds Timber
Flygbild över Hedlunds Timber. Hedlunds Timber
Saxwerk: 

Saxwerk bildades 2011 av Magnus Spjut och Tomas Wendt båda med bakgrund från ledande positioner i Saxlund. Saxwerk levererar förutom bioenergianläggningar även pelletsanläggningar samt utrustning och system för hantering av material som till exempel bränsle, slam, aska, slagg och svårhanterliga material. Leveranser av utrustning för hantering av slam från reningsverk är en viktig del av verksamheten.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy