Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Scandinavian Biogas levererar flytande biogas till Holland och Tyskland

Genom ett utvidgat avtal med holländska gasdistributören Rolande ska Scandinavian Biogas förse den holländska och tyska marknaden med Bio-LNG. Detta samtidigt som tyska, holländska och belgiska åkerier i allt större utsträckning vill ställa om till förnyelsebara bränslen.

Avfallsbaserad flytande biogas (Bio-LNG) kommer från 2022 kunna tankas på Rolandes 20 tankstationer i Nederländerna, Belgien och Tyskland.

Totalt handlar det om 90 GWh Bio-LNG per år. Som jämförelse motsvarar 90 GWh Bio-LNG ungefär årsförbrukningen för 200 lastbilar som kör 100 000 kilometer eller 15 000 bilar som kör 1000 mil om året.

– Vi ser fram emot att erbjuda mer Bio-LNG till våra kunder inom kort. Efterfrågan från kunderna ökar i takt med att vi ser fler och fler miljömedvetna företag. Samarbetet med Scandinavian Biogas har precis börjat, säger Jolon van der Schuit, vd på Rolande.

Scandinavian Biogas
Foto: Rolande biogas

Storsatsar på biogas

Scandinavian Biogas har under de senaste åren satsat på flytande biogas. I flytande form tar gasen bara en sjättedel så mycket utrymme som i komprimerad form och 600 gånger mindre än i gasform. Detta innebär betydligt effektivare lagring samt transport och ett idealiskt biobränsle för lastbilar, färjor och industriella applikationer.

I dag är den mesta fordonsgasen på kontinenten fossil naturgas, men kunder och distributörer ställer efter hand allt högre krav på mer och mer inblandning av förnyelsebar biogas i bränslet.

– Detta samarbete är jätteroligt och ett kvitto på att vi tänkt rätt. Vi märker av ett stort intresse för flytande biogas hos olika aktörer i Europa. Den europeiska gasorganisation NGVA har satt 280 000 gasdrivna tunga lastbilar i Europa som mål 2030. Jag tror att vi kommer se mycket mer av detta framöver, det finns redan över 400 gastankställen i Europa för flytande gas (LNG samt bio-LNG) och nätet byggs ut i snabb takt, säger Matti Vikkula, vd för Scandinavian Biogas.

För Scandinavian Biogas ersätter avtalets volymer ett tidigare publicerat avtal.

Läs mer: Nytt i Svebiobloggen: DN-journalist får klimatpris för dubbel bokföring

Fakta

Om Scandinavian Biogas

Scandinavian Biogas är en av Sveriges största privata producenter av biogas. Bolagets projekt genomförs i nära samarbete med privata och kommunala aktörer i Norden och framför allt i östra Mellansverige, som i dag är bolagets huvudmarknad. Scandinavian Biogas bedriver också biogasverksamhet i

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy