Alla ämnen
Bio-CCS

Skanska startar arbeten för Stockholms nya bio-CCS-projekt

Skanska startar arbeten för Stockholms nya bio-CCS-projekt
Skanska ska bygga bland annat kaj och byggnad till nya Bio-CCS-anläggningen i Stockholm.

Skanska har tecknat avtal med Stockholm Exergi om att lägga grunden och bygga en kaj för den kommande anläggningen Beccs Stockholm, en av världens största anläggningar för infångning och permanent lagring av biogen koldioxid.

Kontraktet är värt cirka 990 miljoner kronor vilket kommer inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i det andra kvartalet 2025.

Kontrakt värt 990 miljoner för Skanska

Skanska har tecknat avtal med Stockholm Exergi om att lägga grunden och bygga en kaj för den kommande anläggningen Beccs Stockholm, en av världens största anläggningar för infångning och permanent lagring av biogen koldioxid. Kontraktet är värt cirka 990 miljoner kronor vilket kommer inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i det andra kvartalet 2025.

Mark, betong, byggnad och kaj

Det befintliga avtalet mellan parterna för Fas 1, kompletteras nu med ett kontrakt för Fas 2 som omfattar grundläggnings-, mark- och betongarbeten för Beccs-byggnaden samt en ny kajanläggning.

Exergi

Från skogsrester och sågverksrester

Stockholm Exergis anläggning, Beccs Stockholm, kommer att byggas i Energihamnen i Värtan. Närliggande Värtaverket producerar redan i dag hållbar värme och el från restprodukter från skogs- och sågverksindustrin. Nu adderas även infångning och lagring av den biogena koldioxiden. Beccs-anläggningen kommer årligen fånga in och lagra cirka 800 000 ton CO2 från rökgaser genererade från Stockholm Exergis biokraftvärmeverk Värtaverket.

Arbetena med den nya Beccs-anläggningen startar omgående och planeras att vara klara under 2028.

Om Bio-CCS

Bio-CCS (Bio Energy Carbon Capture and Storage) är en teknik som fångar in biogen koldioxid innan den når atmosfären för att sedan lagras permanent i berggrunden. Byggnation av anläggningen är en viktig del i Stockholms stads mål om att bli ett klimatpositivt område år 2030. Beccs Stockholm möjliggörs genom en kombination av stöd från EU:s innovationsfond, statsstöd och privata köp av certifikat för minusutsläpp från företag med höga klimatambitioner.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy