Alla ämnen
Biogas

Skattebefrielse för biogas godkänns av EU-kommisionen

Skattebefrielse för biogas godkänns av EU-kommisionen
Gasums biogasproduktion i Jordberga med en kapacitet på 110 GWh biometan. Foto: Gasum

I dag fattade EU-kommissionen beslut om att åter godkänna den svenska skattebefrielsen av biogas och biogasol. Det var efter en dom i EU-domstolen i december 2022 som skattebefrielsen togs bort av Skatteverket från i mars 2023.

Detta innebar att en skatt på cirka 5,5 kronor per kilo påfördes, varför biogas i ett slag blev dyrare än naturgas.

Detta orsakade stora fördyringar för både kollektivtrafik och andra konsumenter av biogas och ledde till att flera biogasinvesteringar lades på is, bland annat drygt hundra planerade biogasanläggningar på lantbruk.

– Många investeringar har försenats och ovissheten kring biogasbeskattningen har varit frustrerande för många företag, men även klimatet har tagit skada. Att EU-kommissionen idag fattat ett positivt beslut välkomnas av många, säger Anna Törner, vd på Svenska bioenergiföreningen (Svebio).

Bidrar till utvecklingen av förnybar energi

I sitt beslut säger kommissionen att skattebefrielsen bidrar till utvecklingen av förnybar energi i linje med både nationella svenska mål och EU:s energi- och klimatmål.

– Nu hoppas vi att regeringen skyndsamt återinför skattebefrielsen samt att man beviljar skattebefrielse retroaktivt för 2023 och 2024 som man tidigare har aviserat, avslutar Anna Törner.

Kommissionen anser också att skattebefrielsen är ett nödvändigt, lämpligt och proportionerligt stöd och man har inte fått några konkreta bevis för att skattebefrielsen i kombination med stöd från andra medlemsstater, särskilt Danmark, skulle leda till överkompensation för biogasproducenter.

Förenliga med EU:s regler

Den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrensfrågor, kommenterar beslutet: ”Vår djupgående utredning har bekräftat att skattebefrielsen för biogas och biogasol är förenliga med EU:s regler om statligt stöd. Åtgärderna stöder konsumtionen av hållbara bränslen och bidrar därmed till övergången mot en netto-noll-ekonomi.”

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy