Alla ämnen
Politik

Skattesänkningen som är en skattehöjning

Regeringens finansminister och miljöministern stod den fjortonde mars på Norr Mälarstrand och förklarade för Aftonbladet TV att skatten på E85 sänks med 75 öre per liter.

– För att det ska bli billigare att tanka ett klimatsmart bränsle, säger Åsa Romson.

– Regeringen ville inte genomföra höjningen och nu sänks skatten så fort det är möjligt. Det är viktigt att det ska löna sig att göra ett miljö-smart val, säger Magdalena Andersson.

Men det som låter som en sänkning är i realiteten en höjning, eftersom skatten tidigare höjts med 1 krona och nu sänks med 75 öre, det blir fortfarande en höjning på 25 öre. Och sänkningen med 75 öre sker först i augusti.

De goda intentionerna låter positiva och bra, men budskapet går inte ihop med hur verkligheten ser ut. Det är uppenbart för alla konsumenter som tankar att det är billigare att tanka fossil bensin än E85. Det är inte lönsamt för konsumenten att tanka klimatsmart. Problemet drabbar inte bara E85 utan även RME för tunga transporter. Metoden med att beskatta förnybart drivmedel så fort det ser ut att kunna bli billigare än fossila drivmedel, riskerar att drabba också andra biodrivmedel, effektivare produktionsprocesser eller lägre råvarupriser kan snabbt göra att en godtycklig skatt införs, som gör det omöjligt att
sälja produkten.

Metoden med överkompensation måste ändras och våra svenska politiker pressar på tjänstemän och politiker i Bryssel för att det ska ske. Det är bra, men kommer vi att se något resultat innan det är för sent? Stor skada är redan skedd. Den felaktiga skattehöjningen kommer i praktiken att främja fossila bränslen. Leverantörer av biodriv-medel konkurreras ut från marknaden i Sverige.

Om biodrivmedel gynnas på ett otillbörligt sätt kan de som gynnats tvingas betala straffavgifter. Men när fossila drivmedel gynnas, som nu, sker ingenting. Det gör att biodrivmedel kan överbeskattas utan någon påföljd för någon. Antagligen är det fåfängt att tro att de företag som så uppenbart har missgynnats kan kräva kompensation eller skadestånd för förlorad intäkt och för förlorade marknadsandelar.

Det är trist och urholkar förtroende för omställningen från fossilt till förnybart när politikernas goda intentioner riskerar att uppfattas som tomma ord, på grund av ett regelverk som ingen vill försvara, men som många jobbar hårt för att följa.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 2-2016

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy