Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Skellefteå Kommun satsar på mer biogas från Malmberg

Malmberg bygger anläggningen i Skellefteå för uppgradering av biogas till biometan så att ännu fler kan tanka miljövänligt, skriver Malmberg i ett pressmeddelande.

Malmberg bygger anläggningen i Skellefteå för uppgradering av biogas till biometanen så att ännu fler kan tanka miljövänligt.
Malmberg bygger anläggningen i Skellefteå för uppgradering av biogas till biometanen så att ännu fler kan tanka miljövänligt. Malmberg bygger anläggningen i Skellefteå för uppgradering av biogas till biometanen så att ännu fler kan tanka miljövänligt.

Malmberg kommer på totalentreprenad bygga ny anläggning för biogasuppgradering till Skellefteå kommun. I entreprenaden ingår förutom en Malmberg Compact GR 6 uppgraderingsanläggning, gasklocka, högtryckskompressor och dekomprimering. Anläggningen ska tas i drift till sommaren 2018.

Ökad kapacitet för biogas

Det är biogasdelen på Tuvans reningsverk i Skellefteå som har moderniserats med splitter ny förbehandlingsanläggning med resultatet att mängden hushållsavfall som kan behandlas fördubblas. Det här ger nya möjligheter till ökad produktion till fordonsgas som ska distribueras via ledning från Malmberg gasuppgraderingsenhet.

Stöd från Klimatklivet

Total investering ligger på cirka 100 miljoner. För investeringarna i gasanläggningen på Tuvan, gasledningen samt tankstationen på Fabriken får Skellefteå kommun 16 miljoner från Klimatklivet – ett investeringsstöd för klimatsmarta åtgärder från Naturvårdsverket.

Den nya anläggningen kommer kunna producera cirka 2,1 miljoner normalkubikmeter fordonsgas per år. Det motsvarar en reducering av koldioxidutsläpp med 6 ton per år. Eller bensinförbrukningen för 1 400 personbilar per år.

– Det är glädjande att se en svensk kommun satsa så starkt på biogas som fordonsbränsle. Mer av sådant behövs i Sverige om vi ska nå våra miljömål. Malmberg har Sveriges längsta erfarenhet av sådana här projekt och vi ser fram emot en riktig toppanläggning i Skellefteå, säger André Carlsson, affärsområdeschef Malmberg Biogas

 

Om Malmberg

Malmberg är ett miljöteknikföretag som designar, bygger, underhåller och supporterar anläggningar för vatten, biogas och geoenergi. Omsättning är cirka 500 MSEK med 170 anställda. Malmbergs driver verksamhet i Norden, Baltikum, Ryssland, Tyskland, Italien, Kina och Storbritannien. Företaget grundades redan 1866 och är familjeägt i femte generationen. Malmberg arbetar för en bättre miljö under mottot ”Ren energi. Rent vatten.”

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy