Alla ämnen
Skogsbränsle

Skogforsk släpper första avsnittet av podcasten Skogssanningar

Nu finns pilotavsnittet av podcasten Skogssanningar ute. Podden ska ta upp skogsbruksfrågor som ofta hörs i debatten. Förhoppningen är att nyansera polariserade frågor med utgångspunkt i vetenskapen.

Skogsbruk berör många och frågan om hur skogen ska brukas engagerar fler än någonsin. Inom vissa frågor har debatten rasat i åratal, och parterna verkar i många fall stå långt ifrån varandra. Podcasten Skogssanningar startas nu som ett försök att balansera de ofta ganska polariserade bilder som förmedlas i inlägg på debattsidor och sociala medier.

Line Djupström och Jan-Olov Weslien (ej på bild) intervjuas av Erik Viklund i det första avsnittet av Skogssanningar. Foto: Sven Tegelmo, Skogforsk.
Line Djupström och Jan-Olov Weslien (ej på bild) intervjuas av Erik Viklund i det första avsnittet av Skogssanningar. Foto: Sven Tegelmo, Skogforsk. Line Djupström och Jan-Olov Weslien (ej på bild) intervjuas av Erik Viklund i det första avsnittet av Skogssanningar. Foto: Sven Tegelmo, Skogforsk.

– Skogssanningar är ett försök från vår sida att försöka reda ut vad som är fakta och vad som är tyckande i debatten. Det gör vi genom att låta våra experter inom respektive område resonera kring frågorna, säger Charlotte Bengtsson, vd för Skogforsk.

En fråga som debatterats länge är skogsbrukets naturhänsyn vid avverkning, vilket är ämnet för det första avsnittet av Skogssanningar. Två av Skogforsks experter på området, Line Djupström och Jan-Olov Weslien, intervjuas om dåtid, nuläge och framtid för naturvården. Bland annat diskuteras rödlistan, certifieringar, kontinuitetsskogsbruk och tips för effektivast möjliga hänsyn. Medverkar gör även Linda Eriksson från Skogsindustrierna och Malin Sahlin från Naturskyddsföreningen.

– Det första avsnittet är en pilot, men tanken är att göra fler avsnitt om det visar sig finnas intresse. Viltfrågan, skogens roll för att motverka växthuseffekten, klimatanpassning av skogen, transporter… Det råder ingen brist på intressanta ämnen för nya avsnitt, säger Charlotte Bengtsson.

Programledare för det första avsnittet är Erik Viklund, som vid tidpunkten för inspelning var kommunikationschef på Skogforsk, men nu återfinns på Mellanskog. Lars Nylander har producerat och redigerat.

Hur gör jag för att lyssna?

Skogssanningar finns i på iTunes och Podbean. Inom kort även i på Acast. Det går också att lyssna från Skogforsk.se.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy