Alla ämnen
Skogsbränsle

Skogsentreprenörer gick ihop och skänkte rekordbelopp till cancerforskning

Det blev 29 företag som tillsammans med initiativtagaren Samsons fick det högsta budet i Olofsfors rosa band auktion. 5 000 kr har varje företag skänkt och 4 företag har skänkt hela 10 000 kr var till bröstcancerforskning. Strax efter att Samsons skickat ut en uppmaning om att bidra till cancerforskning ringde den första andelsköparen.

Det var i mitten på oktober som Samsons i Vallsta utanför Bollnäs förde fram sin idé med att uppmana företag och entreprenörer att köpa andelar för 5 000 kr per styck, på det boggiband som Olofsfors till förmån för cancerforskning auktionerade ut på sin hemsida. Den summa som Samsons andelar samlar in skulle oavkortat skänkas till bröstcancerforskningen via Olofsfors.

— Vi funderade på hur vi kunde bidra till att samla in så mycket pengar som möjligt och kom på idén om att lägga ett gemensamt bud, säger initiativtagaren Daniel Mörk, delägare på Samsons. Vi visste att väldigt många skogsentreprenörer tycker syftet med rosa bandet auktionen är fantastisk, men att alla kanske inte har möjlighet att lägga ett eget bud. Däremot trodde vi att det fanns många som kunde tänka sig att skänka 5 000- 10 000 kr, fortsätter Mörk.

Det rosa boggiband som Olofsfors tidigare har auktionerat ut under oktober månad sedan 2010, har inbringat mellan 60 000 och 155 000 kr varje år. Oavsett om Samsons andelar skulle få det högsta budet i årets auktion eller inte, var andelsköparna beredda att skänka hela beloppet.

— Det här är bevis för att vi tillsammans kan bidra med så mycket mer, men också hur vi kan förändra auktionen till nästa år för att få in ännu mer pengar till cancerforskning, säger Marknadsföringsansvarig Maria Öhman.

Huggsexa om rosa bandet

Oavsett om Samsons andelar hade fått det högsta budet eller ej, skulle pengarna oavkortat skänkts till forskning av cancer. Hade något annat företag budat högre hade det totala anbudsbeloppet skänkts.

När vi drog igång Samsons andelar, såg många det som en ren bonus om vi skulle lyckas vinna budgivningen. Det var otroligt många som ville bidra vilket bekräftade det vi trodde. Många ville vara med och stödja forskningen på bröstcancer och såg detta som ett bra initiativ. Vi hade såklart en önskan om att slå det tidigare rekordet men vågade knappt tro att vi skulle få in så mycket pengar, säger Mörk.

Mindre än en minut efter att man fick möjlighet att köpa en andel till förmån för cancerforskning, hörde det första företaget av sig.

— Det är viktigt att vi satsar pengar på forskning. Många år har det varit lite huggsexa om rosa bandet bland de större entreprenörerna och vi mindre skulle aldrig ha en chans. Nu öppnades möjligheten att vara med på ett hörn, att få skänka en slant, vilket gjorde att jag nappade direkt, säger Martin Anderberg ägare till MK Forest AB, en av de 29 företag som köpt en andel.

Rekordbelopp – Närmare 1 miljon till cancerforskning

Samsons andelar fick tillsammans ihop 165 00 kr och blev den som slutligen kunde lägga det högsta budet i auktionen där Olofsfors sedan 2010 skänkt näst intill 1 miljon kronor.

—  Vi är så tacksamma till var och en som bidragit och det känns extra kul med nytt rekord. Vi ser också med spänning framemot vilken skogsentreprenör som vi slutligen får leverera det rosa bandet till, säger Maria Öhman.

Vem som blir den lyckliga vinnaren av årets rosa band, kommer genom lotteridragning ske under SE Skogsentreprenörernas årsstämma i helgen den 8-9 nov i Lund.

—  Det kommer att bli en stor vinst för en enskild entreprenör men vi är alla vinnare i detta, avslutar Mörk.

Komplett lista på de företag som skänkt pengar för att tillsammans komma upp till det högsta budet i årets Rosa band auktion

Det rosa boggiband som Olofsfors tidigare har auktionerat ut under oktober månad sedan 2010, har inbringat mellan 60 000 och 155 000 kr varje år.
Det rosa boggiband som Olofsfors tidigare har auktionerat ut under oktober månad sedan 2010, har inbringat mellan 60 000 och 155 000 kr varje år. Det rosa boggiband som Olofsfors tidigare har auktionerat ut under oktober månad sedan 2010, har inbringat mellan 60 000 och 155 000 kr varje år.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy