Naturvårdsverkets rapport över Sveriges växthusgasutsläpp och kolupptag för 2023 visar att kolupptaget i skogen har minskat. En ny beräkningsmodell och en avtagande skogstillväxt är två av förklaringarna. Samtidigt har avverkningen, enligt Skogsstyrelsen, sjunkit med över 5 procent jämfört med året innan.
Skogsindustrierna efterlyser därför ökat politiskt fokus på åtgärder som stärker skogstillväxten och främjar en övergång från fossila material.
Nya mätmetoder
Den årliga klimatstatistiken från Naturvårdsverket, som presenterades den 17 december, visar att Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser minskade med 2 procent under 2023 jämfört med 2022. Samtidigt föll nettoupptaget i skog och mark med 7 procent till den lägsta nivån sedan 1990. Den nya mätmetoden har resulterat i en kraftig nedjustering av kolupptaget.
Ersätta fossila material
– Det behövs en kraftsamling för att öka tillväxten i de svenska skogarna. Men att låta skogen kompensera för fortsatta fossila utsläpp är inte lösningen på klimatkrisen. Minst lika viktigt som att säkra den naturliga sänkan är en fortsatt stabil och hållbar tillgång på förnybara resurser. Genom att ersätta fossila material med träbaserade kan utfasningen av fossila utsläppen skyndas på, säger Magnus Berg, näringspolitisk chef vid Skogsindustrierna.
Problemet med skogarnas minskande kolsänka är inte unikt för Sverige utan speglar en global trend. Skogar världen över påverkas allt mer av klimatförändringar, såsom torka och skadedjursangrepp, exempelvis från barkborrar.
Nyansering behövs
– Skogens roll i klimatomställningen måste nyanseras. Den naturliga kolsänkan i skog och mark påverkas negativt av klimatförändringarna. Dessa effekter tas inte hänsyn till fullt ut i det nuvarande ramverket för LULUCF. Därför är det viktigt med rätt fokus när nya klimatmål ska sättas framöver. Aktivt brukande av skogar och användandet av förnybara resurser är nyckelfaktorer för en mer hållbar grön omställning, säger Magnus Berg, näringspolitisk chef på Skogsindustrierna.
Skogsindustrierna framhåller vikten av ett långsiktigt perspektiv i klimatpolitiken. Att drastiskt förändra skogens kolsänka på kort sikt är varken praktiskt eller realistiskt.