Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Södra lovar fossilfria transporter år 2030

Södra ska vara fossilfritt senast 2030. Målet fastställdes 2016 när beslut fattades om 15 hållbarhetsmål. Nu stärker Södra det löftet genom att anta utmaningen från Fossilfritt Sverige om fossilfria transporter senast 2030.

Henrik Brodin, projektledare för Ett fossilfritt Södra. Fotograf: Henrik Björnsson
Henrik Brodin, projektledare för Ett fossilfritt Södra. Fotograf: Henrik Björnsson Henrik Brodin, projektledare för Ett fossilfritt Södra. Fotograf: Henrik Björnsson

– Fossilfrihet och en klimatpositiv verksamhet står högt på Södras agenda. Det är därmed naturligt för oss att skriva under utmaningen från Fossilfritt Sverige och vi hoppas att många fler följer efter, säger Henrik Brodin, projektledare för Ett fossilfritt Södra.

Flertalet av Södras anläggningar tankar enbart sina arbetsfordon med fossilfri HVO-diesel precis som Södras eget åkeri med 24 lastbilar. Fotograf: Eijer Andersson
Flertalet av Södras anläggningar tankar enbart sina arbetsfordon med fossilfri HVO-diesel precis som Södras eget åkeri med 24 lastbilar. Fotograf: Eijer Andersson Flertalet av Södras anläggningar tankar enbart sina arbetsfordon med fossilfri HVO-diesel precis som Södras eget åkeri med 24 lastbilar. Fotograf: Eijer Andersson

Arbetet med att uppnå fossilfrihet inom Södra är i full gång. Steg på vägen är redan tagna där exempelvis flertalet av Södras anläggningar enbart tankar sina arbetsfordon med fossilfri HVO-diesel precis som Södras eget åkeri med 24 lastbilar.

– Som en del i en grön näring vill vi vara med och driva förändringen mot ett fossilfritt samhälle. Vår verksamhet har så mycket att erbjuda samhället vad gäller omväxlingen till en bioekonomi. Vi söker därför ständigt efter möjligheter att leverera framtidens lösningar, säger Henrik Brodin.

Södras hållbarhetsmål om fossilfrihet innebär att Södra ska ha en fossilfri produktion senast 2020 och fossilfria transporter senast 2030. Det är ett av Södras 15 hållbarhetsmål och likställt med de finansiella målen. Södra är även med i Ett Fossilfritt Sverige.

 

Fakta om Fossilfritt Sverige
Fossilfritt Sverige är en plattform för dialog och samverkan mellan företag, kommuner och andra typer av aktörer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen. Initiativet samlar kunskapen och viljan i alla samhällssektorer och verkar för att synliggöra det klimatarbete som sker runt om i landet. Målet är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Fossilfritt Sverige arbetar för att påskynda omställningen inte bara för att det är möjligt utan också för att det är ekonomiskt lönsamt.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy