Alla ämnen
Bioekonomi

Solör Bioenergi med i klimatfond: Satsning på träåterbruk

Solör Bioenergi med i klimatfond: Satsning på träåterbruk
I konceptet Snickis finns en stark ambition att verka för en ökad medvetenhet kring hållbara val. Foto: Lina Östling

När den kreativa mötesplatsen Snickis slog upp dörrarna i maj var det med endast återbrukad inredning, till viss del köpt med medel från Klimatfond Strängnäs.

Solör Bioenergi och Strängnäs kommunföretag har tecknat ett samverkansavtal för att tillsammans bidra till en snabbare energi- och klimatomställning i hela Strängnäs kommun.

Totalt satsas 60 miljoner kronor för det gemensamma arbetet och genom Klimatfond Strängnäs kan andra lokala företag, föreningar och kommunen ta del av satsningen.

Platsen för Snickis är det gamla sjukhusområdet Tosterö i Strängnäs och huset som Snickis har flyttat in i är det gamla snickeriet som producerade dörrar och fönster till byggnaderna i området. Snickis hyr en del av huset som nu är en kreativ samlingsplats för co-working, event och olika former av möten.

– Vi finns till för företagare i Strängnäs som vill komma till en kreativ mötesplats, jobba närmare hemma och på så vis minska sina transporter i vardagen. Vi vill också visa vad som är möjligt att skapa utifrån hållbar konsumtion. Därför består inredningen helt av återbruk, säger Lina Östling, en av kreatörerna som startat Snickis.

Klimatfonden bidrar till verksamheten

– Bidraget från Klimatfonden är ett väldigt fint tillskott och vi är så glada att få ta del av detta. Med vår verksamhet och i all kommunikation vill vi skapa aha-upplevelser kring vad som faktiskt är möjligt att åstadkomma med klimatsmarta val och inspirera fler att börja sin resa om en mer hållbar vardag tillsammans med oss, säger Lina.

Tidigt bestämdes att all inredning på Snickis skulle vara second-hand.

– Vi vill visa vad som är möjligt att göra med begagnade möbler och ting. Vi är trötta på slit-och släng-kulturen och med Snickis har vi en chans att lyfta hållbarhet både miljömässigt och ekonomiskt, säger Lina.

Klipp-kort för co-working

Nu pågår arbetet med att paketera konferensupplägg där det kommer finnas möjlighet att lägga till olika hållbara aktiviteter så som återbrukskonst och föreläsningar om lokal matproduktion. Trots att verksamheten nyss har startat verkar många ha fått upp ögonen för Snickis.

– Flera har köpt klipp-kort för co-working och vi har bland annat haft ett företag här som haft en tema-dag hos oss med fokus på hållbarhet i hälsans tecken. Vi har också många förfrågningar på gång, vilket känns väldigt roligt, säger Lina.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy