Alla ämnen
Biovärme

Solör köper fjärrvärmeverksamheten i Strängnäs

Nu har sista steget tagits av Solör i förvärvet av fjärrvärmeverksamheten i Strängnäs där Solör Bioenergi Fjärrvärme AB går in som ägare till 80 procent i SEVAB Calor Fjärrvärme.

Strängnäs
Solör Bioenergi etablerar sig i Strängnäs. Foto: Viktoria Henriksson Strängnäs

Köpet är en del av Solör Bioenergis definierade tillväxtstrategi och innebär att Solör stärker sin position som ledande aktör inom förnybar energi. Det är först under nästa år som Solör tar över ansvaret för driften.

I samband med köpet byter bolaget SEVAB Calor Fjärrvärme AB namn till Solör Bioenergi Strängnäs AB.

– Vi ser fram emot att producera och leverera fjärrvärme i Strängnäs, Åkers Styckebruk och Mariefred och det är positivt att kommunen har kvar en del av ägandeskapet så att vi kan ha ett nära samarbete. Dessutom kan vi växa in i ansvaret genom att ta över driften först under nästa år, säger Jan Lindkvist, vd för Solör Bioenergi Strängnäs i ett pressmeddelande.

Returträ och biobränslen

Fjärrvärmeanläggningen i Strängnäs producerar varje år 160 GWh fjärrvärme. Produktionen sker i huvudsak på Kraftvärmeverket i Strängnäs med returträ och biobränslen som bas. Dessutom produceras 20 GWh el och viss ånga till några kunder. Fjärrvärmeledningen sträcker sig även utanför Strängnäs till kunder i Åker Styckebruk och Mariefred.

Solör Bioenergi har sedan tidigare en uttalad strategi om att arbeta hållbart och miljöfrågor ligger högt upp på bolagets agenda. Solör har tillsammans med Strängnäs kommun enats om en särskild satsning på lokala miljö- och klimatåtgärder i Strängnäs, till en gemensam kostnad på 10 miljoner kronor per år under kommande sex åren.

– Det här är en fantastisk möjlighet för Solör och Strängnäs kommun att vidareutveckla fjärrvärmen i Strängnäs på ett hållbart och uthålligt sätt, säger Anders Pettersson, styrelseordförande i Solör Bioenergi Strängnäs.

Om Solör Bioenergy Group

Bolaget är en aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med över 235 000 användare varje dag. Bolaget finns på 175 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle.

Läs mer: Svensk pulverbrännare till stor konvertering från olja till biobränsle i Paris

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy